Putovanja: Turska ljetnji hit, turiste ne privlači Egipat i Tunis

Prije samo nekoliko mjeseci agencije su morale obustaviti sve rezervisane aranžmane za zemlje zahvaćene talasom revolucionarnih rušenja diktatorskih režima.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2011. 17:42h

Politička previranja na sjeveru Afrike natjerala su turiste da u velikom luku izbjegavaju donedavno vrlo popularan Tunis, a posebno Egipat koji je tradicionalno jedno do turistički najpoželjnijih odredišta svijeta. Najviše bi koristi od svega mogla imati Turska koju se predstavlja kao ovogodišnji ljetni mediteranski hit, prenosi tportal.hr.

Iako su Egipat i Tunis ponovno u turističkoj ponudi, zainteresovanih za te zemlje gotovo da i nema, a cijene aranžmana uglavnom ostale nepromijenjene.

Prije samo nekoliko mjeseci agencije su morale obustaviti sve rezervisane aranžmane za zemlje zahvaćene talasom revolucionarnih rušenja diktatorskih režima. Stranci koji su se u to vrijeme tamo zatekli nijesu imali problema, ali ni sada kad je situacija naizgled potpuno mirna, turisti ne hrle na područja koja ne doživljavaju u potpunosti sigurnim.

Situacija u Tunisu, posebno u odvojenim turističkim naseljima, ipak je mnogo stabilnija nego u Egiptu, dodatno potresenom sukobima Arapa i Kopta. Osim Kaira i Aleksandrije, turistima se ne preporučuje ni krstarenje Nilom, kojim je najbolje doći do piramida i drugih tragova te najtajanstvenije iščezle civilizacije.

U ponudi tako ostaju samo Hurghada i Sharm el Sheikh na Crvenom moru, gdje će spas sezone takođe zavisiti o razvoju sigurnosne situacije.

Pomamu za Egiptom, kako sada stvari stoje, najvjerovatnije neće vratiti ni najnovije otkriće 17 izgubljenih piramida, hiljadu grobnica i čak tri hiljadu drevnih egipatskih naselja. Novootkrivene faraonske grobnice, koje nikada nijesu prestale da privlače ljubitelje putovanja i istorije, pronađene su zahvaljujući infracrvenim satelitskim snimcima.

Stručnjaci zaslužni za ovo otkriće, iz NASA-inog programa svemirske tehnologije, uvjereni su da u dolini Nila postoje još hiljade drevnih ostatka i da otkrićima nije kraj.

Međutim, hotelijeri kao da već imaju rijeke gostiju, a ne prazne hotele, pa cijene nijesu znatno mijenjali u odnosu na prošlu godinu. Uz pokoji last minute aranžman i simbolični popust nema riječi o velikim sniženjima, ali ni o kapacitetu ponude.

Agencije koje su ranijih godina intenzivno prodavale aranžmane za Egipat i Tunis nadaju se da će dio novca nadoknaditi prodajom Turske koja se označava kao ljetni hit, ali i Grčke, Španije i Bugarske. Porast u broju rezervacija zabilježen je i kod krstarenja, a procvat bi kao nova hit destinacija mogao doživjeti i Maroko.

Osim toga Turska je, baš kao i Egipat, zemlja bogate baštine starih civilizacija, arheoloških nalazišta, spomenika te nevjerovatne prirodne raznolikosti.

Bonus video: