10 pravila za zdravu porodicu

Zdravlje djece u velikoj mjeri zavisi od zdravstvenih navika roditelja, jer djeca prirodno razvijaju identične navike poput svojih roditelja. Zato, ako želite da djeca odrastuju zdrava i srećna, tome ih naučite svojim primjerom.
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2011. 13:15h

1. Budite dobar uzor

Svojim primjerom pokažite djeci da tkz. “sjedalački” način života nije dobar: budite aktivniji, manje vremena provodite ispred TV ekrana i obavezno smanjite unos nezdrave hrane.

2. Zajednički obroci

Iako vjerovatno živite brzim tempom, nađite vremena za zajedničke obroke.

3. Vježbe neka postanu porodična navika

Vaša djeca će sigurno prije željeti da vježbaju, naročito ako tjelesne vježbe pretvorite u zabavnu porodičnu aktivnost.

4. Manje TV i kompjutera

Danas i odrasli i djeca previše vremena provode ispred TV-a i kompjutera.

To može biti neželjeni put ka gojaznosti, čak i oboljenja koja se javljaju kao posljedica “sjedalačog” načina života.

5. Naučite djecu da kuvaju

Pored zajedničkih obroka, jedan od boljih načina da kvalitetno provedete vrijeme sa djecom je da ih uključite u pripremu hrane.

Povedite ih u nabavku, kažite im zbog čega birate određenu vrstu hrane i sl.

6. Ne nagrađujte djecu hranom

Izuzetno je jednostavno da za nešto dobro što je dijete napravilo kupite djeci sladoled ili neki slatkiš, ali potrudite se i nađite drugi način da ih motivišete.

Možete da ih povedete u kino, na predstavu, neki sportski teren ili pak da im dozvolite da prijatelji prespavaju kod njih.

7. Ako je brza, neka bude bar zdrava hrana

Brzu hranu izgleda ipak ne možemo da izbjegnemo, ali možemo da se odlučimo za zdravije opcije: dodavanjem salata, povrća…

8. Voće umjesto slatkiša

Izbor je zaista širok: jagode, jabuke, banaea, trešnje, višnje, suve grožđice… Umjesto zdjelica sa slatkišima, sto neka uvijek bude pun raznih vrsta voća.

Ne kljukajte djecu nezdravom hranom, ali ne insistirajte ni na onoj koju ne voli. Pronađite, umjesto toga, zdrave verzije onoga što dijete voli.

9. Više ne znači bolje

Kako su restorani koji u ponudi imaju veće porcije brojniji i posjećeniji, dijete bi moglo da stekne utisak da više znači ujedno i bolje. Objasnite mu zbog čega je korisnije više manjih porcija i naučite ga kako se pravilno koristi pribor.

10. Ne ignorišite problem s gojaznošću

Ako je vaše dijete gojazno, najgore što možete da uradite je da ga kritikujete, npr. govoreći mu da je proždrljivo. Umjesto toga, zakažite pregled kod nutricioniste, pa neka vama, ali i djetetu, objasni kako bi trebalo da se hrani zdravo.

Bonus video: