Šta sve vaša beba razumije?

Sa 18 mjeseci vaša beba koristi najmanje 50 riječi. Biće u mogućnosti da prati vaše zapovjesti, čak i onda kada obuhvataju dvostruke radnje: "Podigni taj papir sa poda, i baci ga u đubre!"
95 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2011. 15:27h

Bebe ne govore pa im odrasli često bez razloga prilijepe "etiketu" nerazumijevanja. A one okolni svijet razumiju mnogo bolje nego što mi pretpostavljamo.

Novorođenče

Svaki trenutak kada ne spava, novorođenče koristi kako bi što više informacija dobila o čudnom svijetu u kojem se odjednom našlo. Uz pomoć čula ono dobija informacije o tome šta se oko njega dešava, piše yumama.com.

U novom okruženju sve je drugačije od atmosfere na koju je naviko u maminom stomaku: novi mirisi, zvukovi, ukusi... Naučnici koji su se bavili istraživanjem ponašanja beba u ovom najranijem uzrastu smatraju da one tada znaju mnogo više od onoga što roditelji pretpostavljaju.

Emocije i raspoloženje majke osjećaju kroz ton njenog glasa, položaj njenih usana (da li se smije ili ne), pulsa disanja ili pak mirisa kože i sjaja u očima. Smatra se da beba u ovom periodu okolni svijet proživljava kroz odnos roditelja prema njoj: da li je na vrijeme nahranjena, presvučena, da li je uzimaju u naručje kada plače... Čula i zadovoljenje potreba su dominantan način razumijevanja.

Od 2 do 3 mjeseca

Beba nastavlja da "usisava" sve što se oko nje dešava. Najzanimljivija aktivnost za nju u ovom periodu je posmatranje okruženja.

Beba sada shvata da hranjenje znači zadovoljenje potrebe, da promjena pelene ublažuje nelagodnost i da je mamin zagrljaj najljepša utjeha. Zato se nemojte iznenaditi, ako svoju želju pokušava da iskaže plačem.

U ovom periodu mame i tate će imati zadovoljstvo i da "ulove" prvi osmjeh svog mališana. Dijeljenje osmeha će uskoro postati njena omiljena igra. Oko trećeg mjeseca beba će početi glasno da se smijeje. Ovo je najjednostavniji, prvi oblik konverzacije između vas i vaše bebe.

Od 4 do 7 mjeseci

Beba sada zna svoje ime i razumije kada je oslovite. Nekada će se čak odazvati pogledom, a postaće i "osjetljivija" na ton vašega glasa. Kada joj se obratite nježno, kao odgovor dobićete osmijeh, a ako je prekorite, plač će biti neizbježan. U ovom periodu bebe počinju da razlikuje poznata od nepoznatih lica, tako da često odbijaju zagrljaj onih koje ne poznaju.

Od 8 do 12 mjeseci

Beba razumije jednostavne naredbe. Kada krene (ili dopuzi) do štekera na zidu recite joj "NE!" i ona će najvjerovatnije na trenutak zastati, a nekada čak i odmahnuti glavicom kao znak odbijanja zapovjesti. Djeca već sada počinju da testiraju vašu popustljivost. Brojnim načinima ona će testirati vašu dosljednost u zabrani. Zato ne odustajte, jer kada jednom popustite, sa zabranom je gotovo!

Od 12 do 18 mjeseci

Sa 18 mjeseci vaša beba koristi najmanje 50 riječi. Biće u mogućnosti da prati vaše zapovjesti, čak i onda kada obuhvataju dvostruke radnje: "Podigni taj papir sa poda, i baci ga u đubre!"

Od 19 do 23 mesjeca

Vaše dijete će shvatiti razliku između njegovih i vaših želja, i na sve moguće načine će pokušavati da istjera svoju volju, kako bi se, između ostalog, i dokazalo: odbijaće da vam da ruku na ulici baš kada vi to zahtijevate......

U ovom periodu počeće da shvata neke jednostavnije pojmove kao što su širina i dužina predmeta, tako da će moći da slaže jednostavnije puzle, ili da razne oblike ubacuje na tačno mjesto u kutiji (igračka koja od djeteta zahtijeva prepoznavanje različitih oblika i veličina).

Mališan počinje da razumijeva i povezanost uzroka i posljedice. Ova veza se najviše ogleda u njegovoj spremnosti da kontroliše mokrenje. Dok ne poveže ovu radnju sa nošom, ne možete mu izbaciti pelene.

Tek kada u svojoj glavi poveže dve stvari: "piški mi se, treba mi noša!", možete da govorite o njegovom odvikavanju. U svakom drugom slučaju samo ste strpljiva i pažljiva majka koja prepoznaje mališanove "znake" za veliku ili malu nuždu.

Od 24 do 36 meseci

Vaše dijete u velikoj mjeri razumije jezik. Ono više nije "zbunjeni marsovac koji je pao na drugu planetu".

Stručnjaci procjenjuju da prosječno dvogodišnje dijete zna oko 150 riječi, i da svaki dan svoj rječnik obogaćuje sa još 10 novih. Sada može da razumije i neka složenija osjećanja, kao što su ljubav i istina.

Shvataće i značaj (cilj) pojedinih dnevnih aktivnosti, kao što je kupovina ili čišćenje kuće. Dominantan model ponašanja koji će dijete kopirati, bićete vi. Zato ako želite da bude iskreno, pošteno i saosjećajno imajte na umu da i vi treba tako da se ponašate, pogotovo prema njemu i njegovim potrebama.

Bonus video: