Čarobni Kan

Turizam je danas glavna „stavka“ u Kanu. Kada je Koko Šanel došla ovdje, pocrnjela i vratila se u Pariz, iznenadila je sve mliječno – bijele dame u društvu.
373 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2011. 13:48h

Kan je u punom sjaju u maju, kada se održava čuveni filmski festival, kada slike zvijezda koje šetaju crvenim tepihom u Palati festivala (Palais des Festivals) odlaze na ekrane širom svijeta. Za mnoge je ovaj grad na francuskoj Azurnoj obali sinonim za ovaj glamurozni događaj.

Međutim, Kan je mnogo više od filmskog festivala, tu su duge, raskošne, pjeskovite plaže La Kroazet (La Croisette), luksuzne jahte Old Porta, veličanstveni hoteli, prodavnice velikih brendova poređane na poznatom šetalištu i gastronomski specijaliteti Azurne obale, prenosi b92.net.

Turizam je danas glavna „stavka“ u Kanu. Kada je Koko Šanel došla ovdje, pocrnjela i vratila se u Pariz, iznenadila je sve mliječno – bijele dame u društvu. U današnje vrijeme, tokom ljeta jedva možete da vidite centimeter pijeska na La Kroazet plaži koji nije zauzet nekim zgodnim preplanulim tijelom.

Blistava slika Kana ide u svijet u toku Filmskog festivala, ali daleko od bliceva i holivudskih zvezda, postoji grad koji nudi ljepote tokom čitave godine. Nemoguće je odoljeti divljem i skoro sablasno tihom ostrvu Larin (Lerins) i strmim ulicama Starog grada (Le Suquet) načičkanih restoranima. Luksuzni bijeli hoteli, prodavnice i nevjerovatno skupi restorani se nalaze svuda duž La Kroazet-a.

Na Aleji zvijezda možete vidjeti i fotografisati otiske dlanova slavnih, a ako želite nešto mirnije možete posjetiti srednjovekovni dio grada. Sve kaldrme vode do Place de la Castre odakle imate pogled na prelijepu panoramu. Azurno more prekriveno jedrilicama talasa se u daljini, a vidi se i Notre – Dame de l‘Esperence crkva koja čuva mošti Sv. Onorata.

Noćni život i zabava

Ovaj blještavi grad na francuskoj rivijeri može da djeluje veoma ekskluzivno, naročito u noćima kada velelepni Mažestik i Karlton hoteli služe koktele – izmućkane, ne promiješane naravno, i to među palmama i privatnim plažama. Za nešto opušteniju varijantu, pridružite se međunarodnoj ekipi na pivu i živoj svirci u Kvejs pabu (The Quays) pabu u Old Port-u ili se “uvalite” u kožne sofe u Le Bar a Vin uz mješavinu vina, prigušenog svijetla i romantike.

Ukoliko želite da se relaksirate, prošetajte do Ile Ste-Marguerite i otkrijte krivudave staze prepune leptirića koje će vas odvseti do Fort Royal-a, gdje je nekad bio zatočen misteriozni “Čovjek sa gvozdenom maskom”. Ako vam je to suviše naporno, knjigu u šake i krenite u neku od stjenovitih uvala, a možete i da zaronite u tirkizno more.

Atrakcije

Za mnoge se Kan sastoji od samo jedne ulice, La Kroazet, koja se uvija pored obale izdijeljena cvijećem i palmama. Priča se da je Edvard, Princ od Velsa (prije nego što je postao Edvard VII) proslavio ovu ulicu. Međutim, prije njega je to uradio Lord Brougam, lord Kancelar u Engleskoj, koji je pristao u Nicu, ali se vratio zbog toga što je izbila kolera. Došao je u Kan i toliko mu se svidjelo da je tu podigao vilu.

Vraćajući se tu svake zime, do svoje smrti 1868, on je pridobio sledbenike u Londonu pa je veliki broj Britanaca počeo da dolazi u London. Krajem 19. vijeka Kan je postao popularan među Ruskim aristokratama (priča se da se više kavijara jelo ovdje nego u čitavoj Moskvi).

Luka za odmor od krstarenja, obala Kana je prepuna hotela, apartmana, kuća i šik bitika. Mnogi od većih hotela, od kojih neki datiraju iz 19. veka, imaju privatne djelove plaža za svoje goste, ali postoje i javne plaže.

Iznad luke se nalazi stari grad na brdu Suquet, sa svojom kulom iz 14 vijeka, Gospodareva kula (Tour de Suquet). U blizini je muzej - Musée de la Castre u zamku Chateau de la Castre, Le Suquet. U njemu se nalaze slike, skulpture i druga umjetnička djela. Etnografski dio sadrži grnčariju iz Perua i iz doba Maja, jedna galerija je posvećena ostacima mediteranskih civilizacija, od Grka do Rimljana, od Kiprana do Egipćana.

U pet prostorija se nalaze slike iz 19. vijeka. Za djecu ispod 18 godina ulaz je besplatan. Iako skoro niko ne planira da putuje u Kan da bi vidio crkve, grad zaista posjeduje primjerke vrijedne pažnje. Najveća i najistaknutija je Notr-Dame de Bon Voyage, na trgu Merimee, pored Palais de Festivals, a rađena je u lažnom gotskom stilu u kasnom 19. vijeku.

Najstarija crkva Notre-Dame de l‘Espérance, a sagrađena je između 1521. i 1627. godine sa mješavinom gotskih i renesansnih elemenata.

Najneobičnija crkva u gradu je ruska pravoslavna crkva Arhanđela Mihajla (Eglise Orthodoxe Russe St-Michel Archange. Aleksandar III je sagradio 1984. uz pomoć Aleksandre Skripicin (Alexandra Skrypitzine) Ruskinje u azilu. Na vrhu je plava obla kupola i pozlaćenim krstom. Obično je zatvorena, osim kada se održavaju službe, subotom u 5 popodne i nedjeljom između pola 10 i podneva.

Jedan od najboljih načina da dobijete ležaj u Kanu je da se ukrcate u bijeli turistički vozić - Petit Train touristique de Cannes koji saobraća svakim danom od 7 do pola 12 noću, ali u zavisnosti od sezona (npr. u novembru nema vožnji).

Izaberite jednu od dvije rute: Za pogled na sjajni moderni Kan, ukrcajte se u prednji dio ispred jednog od dva gradska kazina za dugu vožnju kroz ulicu La Kroazet i njene susjedne ulice.

Za vožnju kroz uske ulice starog grada (Le Sukuet), ukrcajte se u La Kroazet ulici na strani koja gleda ka moru preko hotela Mažestik. Obje ture polaze na sat vremena. Traju oko 45 minuta, u zavisnosti od saobraćaja. Jeftinija je tura u starom gradu, a kombinacija obje karte košta 10 eura za odrasle, 5 za djecu ispod 10 godina.

Bonus video: