Zanimljive činjenice o Tahitiju

Tradicionalno pecanje kamenjem je i dalje popularno za vrijeme nekih festivala.
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2011. 12:48h

Tahiti i ostrva koja ga okružuju su sasvim posebna grupa ostrva. Dajemo vam nekle zanimljive činjenice.

- Na antičkom Tahitiju, streljaštvo je bilo sveti sport i praktikovali su ga samo ljudi visokoe klase. Iako je bilo zastupljeno, luk i strijela nikada nijesu korišćeni u ratovanju.

- Običaj je da nosite tijaru (nacionalni bijeli cvijet) iza lijevog uveta ako ste zauzeti, a iza desnog ako ste slobodni.

- Moorea je ostrvo poznato kao Ostrvo ljubavi, a Bora Bora kao Romantično ostrvo.

- Moorea je naziv preuzet iz porodice poglavica, a znači „žuti gušter“.

- Na Austral ostrvu se uzgajaju brojne biljke jer je zemljište izuzezno plodno. Zbog toga što jedu hranu bogatu fluoridom, stanovništvo ima izrazito bijele zube.

- Više od polovine populacije je starosti ispod 20 godina.

- Tahiti i Her ostrva pokrivaju površinu od više od 3.2 miliona kvadratnih kilometara u Pacifiku i sastoji se od 5 velikih arhipelaga sa 118 ostrva ukupno.

- Tahićani su veoma miran narod, ali stidljiv. Ako im se prvi put predstavite i uputite jednostavno „ia ora na“ što znači „zdravo“, biče veoma gostoljubivi.

- Obožavani crni biseri se mogu pronaći samo na Tuamotu ostrvu u Francuskoj polineziji.

- Kinezi kojih ima oko 10 odsto imaju monopol nad maloprodajom, tako da kada Tahićani krenu u kupovinu, kažu da idu u „la Chine“ ili „kod Kineza“.

- Slovo B ne postoji u njihovom jeziku. Bora Bora je zapravo Pora Pora što znači prvorođeni, ali svi čuju Bora Bora kada ih izgovaraju.

- Muzej bisera je jedini muzej u svijetu posvećen samo biserima. U njemu je prikazana tradicija sakupljanja bisera kao i njihovo mjesto u kulturi, umjetnosti, mitologiji, religiji.

- Tradicionalno pecanje kamenjem je i dalje popularno za vrijeme nekih festivala. Na desetine kanua formira polukrug, a muškarci gađaju vodu kamenjem usled čega ribe preplašene bježe u plitku vodu, a muškarci iskaču iz kanua, lupaju šakama po vodi i tjeraju ribe na obalu, prenosi b92.net.

- Ostrvo Motu Tapu je najslikanije ostrvo u južnom Pacifiku i nalazi se nekoliko stotina metara od glavnog ostrva Bora Bore i smatra se najljepšim mjestom za odmor.

- Riječ „tatoo“ potiče sa Tahitija. Po legendi, Tohu, bog tetoviranja farba ribe u prelijepe boje. U polinežanskoj kulturi tetovaže se oduvijek smatraju uljepšavanjem, a nekada se cerominajno tetoviralo kada se uđe u period adolescencije.

- Prevod naziva Papeete, kako se zove glavni grad Tahitija, znači kanta za vodu.

- U prosječnom hotelu u Las Vegasu postoji više soba nego na svih 118 ostrva u Fancuskoj polineziji.

- Ovdje ne postoje otrvone zmije ni insekti.

- Kućice koje stoje ispred domova i liče na poštansku sandučad su zapravo za francuski hleb. Ovdje se svež hljeb dostavlja dva puta dnevno, ali zato moraju ići u poštu ako žele da prime poštu.

Bonus video: