Sve cake dobrih šefova

Šefovi su oni koji zapovijedaju, drže kormilo u svojoj ruci, pa svakako njihove riječi imaju i najveću težinu.
305 pregleda 0 komentar(a)
šef, Foto: Www.shutterstock.com
šef, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 11.05.2011. 12:52h

Oni najbolji među njima, mudro ih biraju, dok se oni najgori skrivaju iza fraza.

Da li je vaš šef/-ica dorastao/la zadatku koji obavlja, pročitajte, pa provjerite.

Slijedi deset rečenica koje su siguran pokazatelj da se vaš šef/šefica u stvari pogubio/la.

Tu ništa ne mogu da uradim

Ta rečenica obično znači da u stvari nije spreman da napravi ništa konstruktivno.

Umjesto što na taj način odmah “sasijeku” svog podređenog, produktivnije pitanje bi moglo da glasi: “Kako predlažete da taj problem riješimo?”. Dobar šef saslušaće sugestije svojih zaposlenih.

Ovdje oduvijek radimo ovako, a tako se ovdje nikad nije radilo

Radnik možda sugeriše šefu bolji radni proces.

Zbog straha od promjena i tvrdoglavo se držeći starih navika, loš šef ignoriše iznesenu ideju, dok bi kvalitetan menadžer pokušao makar jednu nedjelju “testirao” ideju, a tokom tog perioda trebalo bi da komunicira sa zaposlenima da li primjećuju promjene na bolje.

U svakom slučaju, i ako se odluči da usvoji ili otkaže novu praksu, i šef i radnici na taj način imaće jasnu predstavu o tome zašto se to tako radi.

Niko drugi se ne žali

Aha! Savako se žali, samo na taj način, da ga šef ne čuje.

Samo zato što niko drugi nije istupio, ne znači da svi ostali zadovoljni.

Dobar šef itekako je svjestan da radniku nije baš jednostavno da mu se obrati, baš kao ni ostalim ljudima koji su na pozicijama moći i odlučivanja. Kad se već problem otvori, bilo bi mudro da pita ostale da li se osjećaju isto.

Ako je riječ o nekom konkretnom, zajedničkom problemu, dobar šef uvijek će da traži i od ostalih predloge kako bi problem mogao da se riješi.

Ako ti se ne sviđa, nađi posao negdje drugo

Takva izjava samo uzrokuje povećan nivo stresa. Radnici bi trebalo da iznesu problem, ne strahujući za svoje radno mjesto.

“ Ja te plaćam i ima da radiš ono što ja kažem”. Takvim prijetnjama se teško ostvaruje pravi autoritet. Svakako da se šefovi/poslodavci pitaju u vezi plata. Ali, dobar šef trebalo bi da bude lider, ne i kralj. Lideri itekako dobro znaju kako se ohrabruju ostali i kako se uče.

Prijetnje samo dodatno unište i ono malo dobre volje koja postoji.

Ne želim to da slušam

Suština je u sljedećem: ako ste već šef, morate da slušate, ma koliko vam se to sviđalo ili ne.

To je sastavni dio šefovanja, zbog čega su zapravo oni plaćeni. Dobar poslodavac uvijek bi trebalo da budu u traženju povratnih informacija, pa čak i onda ako imaju negativne konotacije.

Pa čak i ako se problem ne da riješiti, sama spoznaja da poslodavac prihvata kritiku, u stvari čini mnogo za moral zaposlenih.

Vaš rad mora da bude bolji

Krajnje nejasna i nekonstruktivna primjedba. Zaposleni bi trebalo da dobiju povratnu informaciju, ali ona mora da bude argumentovana i konkretna. Ako radnik stalno ponavlja iste greške, poslodavac bi trebalo da mu iznese svaku ponaosob.

Bio sam ovdje u subotu, a gdje ste vi bili?

Taj vid pasivno-agresivnog pritiska kojim se radnici tjeraju da rade i više sati nedjeljno od predviđenog, može da irodi samo frustraciju. Dobar šef poštuje vrijeme svojih radnika i oni to cijene.

U redu je, to ću ovaj put ja da riješim

Čak i ako namjerava da zažmuri na neku grešku radnika, to ne smije verbalno da prizna: na taj način sugeriše da u stvari ne zna da raspodijeli zadatke i da nije sposoban da uči podređene.

Vaša privatnost nema veze s poslom

Poprilično nerealna izjava.

Dobar šef je osjetljiv na krize, ako ih ima, u privatnom životu zaposlenih, ali istovremeno održava nivo očekivanja u kancelariji.

Ako iskaže razumijevanje prema realnim, opravdanim problemima i izvinjenjima radnika, oni će mu kasnije vratiti dvostruko više - svojim angažmanom.

Bonus video: