Prekomjerna izloženost pred ekranom može kod djece dovesti do gojaznosti

0 komentar(a)
dijete sa smart telefonom, Foto: Shutterstock
dijete sa smart telefonom, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.04.2018. 14:14h

Nije neuobičajeno da djeca pokazuju neki vid uznemirenosti kada roditelji zahtijevaju od njih da ugase televizore ili da odlože pametne telefone. To obično alarmira roditelje koji se tada uglavnom pitaju koliko dijete smije gledati u ekrane i šta je to tako posebno na njemu, navodi CNN.

Američka pedijatrijska akademija upozorava da prekomjerna upotreba digitalnih medija i izloženost ekranima može kod djece dovesti do gojaznosti, problemima sa spavanjem, cyber-nasilja i negativnih dešavanja u školi. Tu su prisutna i pitanja sigurnosti, Akademija ohrabruje roditelje da razgovaraju sa svojom djecom o online sigurnosti i privatnosti.

Koliko djeca provode vremena pred ekranima?

Izvještaj koji je Common Sense Media objavio ove godine navodi da djeca iznad osam godina provode u prosjeku dva sata i 19 minuta svakog dana.

Vrijeme koje provode pred TV-om, kompjuterom i igrajući video-igrice je značajno smanjeno od 2011. godine, ali je zato vrijeme koje provode gledajući u telefone – poraslo.

Ranije su Svjetska zdravstvena organizacija i Američka pedijatrijska akademija objavile da djeca do dvije godine ne bi trebala uopšte biti izložena tehnologiji, djeca od 3 do 5 godina moraju imati ograničenja na jedan sat dnevno, a djeca od 6 do 18 godina na dva sata dnevno, prenosi Radio Sarajevo.