Gradovi koji obećavaju

Budući da je prevoz sve bolje uređen, da su cijene pristupačnije i da se gradovi mijenjaju u svakom smislu, ove prijestonice zabave daju Parizu i Rimu domaći zadatak.
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2011. 18:43h

Bejrut, Liban

Uz svu svoju turbulentnu istoriju, ovaj grad bi se više zabavljao nego što bi se oslanjao na prošlost. Istina je da je grad pun zgrada koje još uvijek imaju rupe od metaka, ali ima i odličnu atmosferu sa dosta žurki koje sa bušnih zidova skreću pažnju. Njegovom statusu najbržeg grada na Srednjem Istoku je doprinijelo i pokretanje Tajm aut (Time Out) magazina koji se bavi promovisanjem barova, kafića, klubova i restorana, prenosi b92.net.

Na ulicama možete vidjeti Bentlije koji jure prema Sky Baru, mjestu na kojem će za flašu Kristala platiti i 10.000 dolara. Le Gray je najnoviji minimalistički gradski hotel-butik koji postavlja sasvim nove standarde u gradskoj arhitekturi. Ako šetate, pravi izbor je promenada Corniche pored mora ili Earth Market, skoro pa izložbena pijaca domaćih proizvoda.

Bangkok, Tajland

U prošlosti krivac za udruženje ping pong loptica (a ne misli se na sport), Bangkok je ponovo zaživio. W Hotel, jedan u lancu poznatih, je prvi na Bliskom Istoku i otvoren je upravo ovdje. Trenutno postoji trend nadogradnje i mijenjanja funkcije starih oronulih zgrada, pa je tako Romanni Park nekada bio zatvor, a veliki broj starih kuća i zgrada su sada velelepna zdanja u kojima se nalaze butici i restorani. Iako je gradski centar i dalje betonska masa u smogu, Chao Phraya pored mora je možda najljepši prizor na koji možete naići gdje se nalaze hramovi i kuće izdignute iz vode.

Nju Delhi, Indija

Ovaj grad se smatrao ružnom sestrom Mumbaija. Da bi izbjegao tu etiketu, čitav grad je pretrpio potpuni preporod, a zadržao je veoma bitan element svakog velikog grada – metro. Čist, tačan i obožavan, bez problema zaobilazi saobraćajne gužve povezujući sve najbolje barove i restorane širom grada.

Connaught Place koji su sagradili Britanci je bio decenijama prekriven ptičjim izmetom, a sada je prošao kroz preuređenje - pojavile su se fontane i stubovi koji oduzimaju dah. Prodavnice sve više liče na Marc Jacobs butike nego obične prodavnice a restorani su više fensi od glavne ulice. U ovom gradu je i umjetnost doživjela preporod. Savremeni umjetnici su napravili košnicu svojih radova.

Seul, Južna Koreja

Nakon Olimpijade 1998. godine, ovaj grad je samo skliznuo sa mape mjesta koje morate posjetiti, ali se ponovo vraća. Ove godine je proglašen za prijestonicu dizajna, i prošao je kroz čitav niz estetskih promjena.

Varšava, Poljska

Nije mnogo ostalo od originalne arhitekture iz Šopenovog grada koji je slavio 200 godina od njegovog rođenja. Bio je sravnjen do zemlje bombardovanjem nacista, ali je ponovo izgrađen i obojen u pastelne boje nasuprot pređašnjem betonskom izgledu. U centru niču zgrade sve od stakla. Sada je centar za sve ljubitelje noćnih klubova i zabave do jutra. Možete popiti Zubrowka vodku ako ste stara škola, ali se sve više ispija šampanjac.

Ovaj grad je nazvan i “novim Berlinom” u kome svi entuzijasti umjetnosti mogu napraviti svoju samostalnu izložbu u malim, nezavisnim galerijama, dok Muzej moderne umjetnosti ne bude premješten u centar grada.

Sao Paolo, Brazil

Ovaj grad voli rad i zabavu. Ovo je dom najveće japanske zajednice pored Japana, tako da suši možete pronaći na svakom koraku. Nova generacija mladih šefova kuhinje ovdje nudi svoje ideje u istoj mjeri u kojoj se zabavljaju svi ljubitelji noćnog života. Od barova do noćnih klubova, modernih koktel barova do haustora u kojima sviraju mladi andergraund bendovi, ovaj grad nema vremena za dosadu.

Frankfurt, Njemačka

Postoji mnogo razloga da ipak posjetite ovo mjesto. Vodite računa da idete u toku nedjelje, jer su cijene znatno veće vikendom. Svim umjetničkim gradovima u Evropi, Frankfurt je žestoka konkurencija, ali i onima koji nude bogat noćni život. U samom centru se nalazi Römer, trg sa zgradama iz XIV vijeka. Gdje god da sjednete, imaćete priliku da probate vrhunske gastronomske specijalitete.

Beč

Ovaj grad više nije isključivo muzejski, već i grad za odmor. Kada ne posjećujete festivale, posjetite neki bar i uživajte u domaćim pivima. Odličan je prevoz pa nećete izgubiti vrijeme na traženje barova, ali i poslastičarnica sa slatkim specijalitetima.

San Francisko

Kažu da treba ponijeti neko cvijeće kada se uputite u ovaj grad, a mi savjetujemo da ponesete portiklu. Morski plodovi dolaze tačno iz okeana na vaš tanjir. Pomiješana japanska, kineska, meksička i italijanska hrana nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Bonus video: