MALA POMOĆ

Kako izliječiti žuljeve na prirodan način

71 pregleda 0 komentar(a)
kantarion, Foto: Shutterstock
kantarion, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.04.2018. 09:39h

Svako od nas je bar jednom u životu imao žulj. Nije jasno od čega više patimo: od samog žulja ili zbog njegovog ružnog izgleda.

Žuljeve dobijamo noseći nove ili neudobne cipele, kao i radeći u bašti bez rukavica.

Ako imate žulj nemojte pokušavati da ga probušite, jer tkivo ispod žulja može se lako inficirati! Bolje je da žulj ostavite na miru. Ako je moguće, stavite na njega zavoj. Kada žulj pukne redovno ga čistite dok u potpunosti ne zaraste.

Nekoliko praktičnih savjeta će vam pomoći da zaustavite bol, pospješite zarastanje kože i spriječite moguću infekciju.

Aloe Vera

Sok biljke aloe vera je odličan prirodan lijek za žuljeve.

Aloe vera barbadensis je biljka koju možete lako nabaviti čak i uzgajati u svojoj kući, toliko je ljekovita da se to svakako isplati.

Aloe vera je već odavno poznata zbog svoje čudesne sposobnosti zaceljivanja rana, opekotina, posjekotina i žuljeva. Aleksandar Veliki je volio ovu biljku. Imao je posebno ostrvo gdje je uzgajao aloe veru zbog njenih nevjerovatnih ljekovitih svojstava.

Kada otkinete komadić aloje, počeće da curi njen sok. Pokupite ga i jednostavno namažite žulj sa sokom.

Možete napraviti i svoj “aloe vera gel”. Nekoliko komadića aloe vere dobro sameljite u multipraktiku. Vaš aloa vera gel je gotov! (držite ga u frižideru).

Za dugoročno korišćenje pripremite ulje od aloe vere na sljedeći način:

Otkinite nekoliko listova aloje, nasjeckajte i stavite u staklenu flašu. Prelijte listove maslinovim uljem. Ostavite da odstoji 60 dana, a zatim procijedite. Ulje držite dobro zatvoreno u tamnoj prostoriji. Ovo ulje se može koristiti za liječenje opekotina, posjekotina, kožnog osipa i žuljeva.

Kantarion

Kantarion je još jedna biljka koja pomaže kod žuljeva, jer je jedan od rijetkih lijekova koji imaju antibakterijsko, antivirusno i protivgljivično delovanje.

Ljekovitost kantariona je širokog opsega, a ulje je posebno poznato i cijenjeno.

Ulje kantariona bogato je hipericinom, taninima i flavonoidima koji djeluju protivupalno i pomažu epitelizaciju kože. Kantarionovo ulje od davnina je poznato kao ulje koje se nanosi na sve rane.

Ulje kantariona možete nabaviti u svim biljnim apotekama ili kod travara, prenosi Alternativa.

Preporučujemo za Vas