Internet “protjeruje” televizore iz domova?

Stopa opremljenosti američkih domaćinstava televizorima, opada prvi put za dvadeset godina, dijelom zbog prelaska na digitalnu tehniku, dijelom zbog konkurencije interneta, saopšteno je sa Instituta Nilsen.
51 pregleda 0 komentar(a)
kompjuter, Foto: Www.a.abcnews.com
kompjuter, Foto: Www.a.abcnews.com
Ažurirano: 04.05.2011. 11:14h

Institut broj televizora u SAD procjenjuje na 114,7 miliona, i kaže da će ih 2012. godine biti u 96,7 odsto američkih domaćinstava, dok ih ove godine ima u 98,9 odsto kuća i stanova, prenosi agencija Beta.

"Posljednji put smo takav pad vidjeli 1992. i potom značajan rast", kažu na Institutu koji sa tri posebna faktora objašnjava smanjenje, a prije svih, to je prelazak na digitalnu televiziju, za koju su mnogi televizori zastareli.

I cijena je važan faktor.

"Domaćinstva sa niskim prihodima i seoska domaćinstva su posebno pogođena", navode na Institutu.

Na kraju, "potrošači gledaju sve više video-programa na različitim medijima (TV i kompjuter), i jedan medij sve više mijenja drugi", kaže se u analizi.

Uz to, podkategorija mladih i urbanih kupaca prelazi sa televizije na ponudu na internetu.

Kako su saopštili iz Instituta, još nije izvjesno da li je ovo "ekonomski problem - da li će se potrošači vratiti TV tržištu kada budu imali sredstva, ili samo početak jednog šireg premještanja ka mreži videa i mobilnh uređaja".

Bonus video: