PUTOVANJA

Manastiri na planini Atos

Simon smatra da je jedini razlog što je njegova ekipa dobila dozvolu da razgovara sa sveštenicima, od kojih mnogi nikada nisu ni čuli za intervjue, priča koju je radio o ekumenskom patrijarhu Vartolomeju.
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2011. 14:27h

Dvije godine su trebale ekipi američke televizije CBS da bi dobila dozvolu za posjetu jednom od najsvetijih mjesta na svijetu, pravoslavnim manastirima na gori Atos u Grčkoj. Grupa od 20 manastira smještena je na liticama visoko iznad Egejskog mora već stoljećima. U maastirima, poznatim kolektivno kao Sveta Gora ili Vrt Majke Božije, sveštenici provode većinu vremena u molitvi i namjerno su izolovani od ostatka svijeta, prenosi Sarajevo-x.com

"Ženama nije dozvoljen pristup planini već više od hiljadu godina", izjavio je Bob Simon, dopisnik CBS Newsa. Ta se zabrana proteže i na životinje, s izuzetkom mačaka koje imaju svoju ulogu u borbi protiv miševa. Jedina hrana koju sveštenici uvoze je sir - jer dolazi od krava. Inače, sami uzgajaju hranu.

Bez dana dodira s vanjskim svijetom

"Svrha boravka sveštenika ovdje je da su daleko od spoljašnjeg svijeta. Sveštenici ovdje provedu decenije bez dana dodira s vanjskim svijetom", kaže Simon i dodaje: "Tehnički gledano oni su na poluostrvu, ali nemaju novine, televizore, žene. Cijela ideja je da se u cijelosti posvete molitvi, tako da njih stvarno ne zanima ono što se događa u spoljašnjem svijetu i oni ne žele biti uključeni u to".

Simon smatra da je jedini razlog što je njegova ekipa dobila dozvolu da razgovara sa sveštenicima, od kojih mnogi nikada nisu ni čuli za intervjue, priča koju je radio o ekumenskom patrijarhu Vartolomeju, čelniku globalne zajednice od 300 miliona grčkih pravoslavaca. Simon ističe da je nova priča o manastirima veoma dobro prihvaćena, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama.

Patrijarh samo može dati preporuke

"Mislim da im je patrijarh rekao: 'Hej, pustite ovog čovjeka i njegovu ekipu. Oni su ok'. No, on nema autoritet kao papa kod katolika, on samo može davati preporuke. Tako smo bez obzira na njegovu preporuku čekali dvije godine na ulazak tamo", požalio se Simon.

I sam dolazak do maastira nije nimalo lagan posao. Prvo morate doći do Soluna. "Od Soluna vas čeka duga vožnje, oko tri sata na putu koji baš i nije najbolji. Onda ćete doći do mjesta u kojem možete uzeti trajekt. Jedini problem je što je voda između tog mjesta i Atosa veoma uzburkana", govori Simon. Njegov saradnik ostao je u tom mjestu čak tri dana, čekajući da se voda koliko-toliko smiri da bi mogao putovati trajektom.

Ništa se nije mijenjalo manje od Atosa

"Postoje mjesta, šume i planine koje se nisu mijenjale stotinama godina. Ali, kad je riječ o naseljenim mjestima, ne vjerujem da postoji bilo koje drugo mjesto na svijetu koje se mijenjalo manje od Atosa" rekao je Simon, prenosi CNN.

Tokom Drugog svjetskog rata, planina Atos našla se pod ličnom zaštitom Adolfa Hitlera, nakon što su nacisti ušli u Grčku. Naime, njemački su časnici savjetovali sveštenicima da pišu Hitleru i traže zaštitu, nakon čega je on dao svoj pristanak. Međutim, sveštenici su rekli Simonu kako je Hitler planirao da opljačka umjetnička djela koja imaju u maastirima, čak je, kako su rekli, naredio oficirima da ih fotografišu, njih više od 1.000. Međutim, svoju namjeru Hitler nikad nije realizovao.

"Sveštenici jedino misle na to da očuvaju ovu planinu i manastire, jer je to najsvetije mjesto na svijetu za njih. To je mjesto gdje molitveni život jeste efektniji nego bilo gdje drugo. Nacisti ih jesu ugrozili, ali bili su i ugroženi od mnogih drugih", zaključio je Simon.