Što su tinejdžeri više na 'netu' skloniji su pušenju i pijanstvu

Televizija i video igre imaju puno bolje protokole u smislu cenzure, dok im je na internetu gotovo sve dostupno.
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2011. 14:14h

Budući da tinejdžeri provedu četiri do pet sati na dan na internetu, veća je vjerovatnoća da će vidjeti slike lošeg ponašanja koje mogu potencijalno usvojiti.

Tinejdžeri koji provode previše vremena za kompjuterom, skloniji su rizičnom ponašanju, pokazalo je istraživanje na Univerzitetu Queen's, piše Daily Mail. Previše vremena na internetu povećava vjerovatnoću za gotovo 50 posto da će se tinejdžeri prikloniti rizičnom ponašanju poput pušenja, opijanja, pušenje kanabisa, uzimanja ilegalnih droga, nezaštićenih polnih odnosa i ne korištenja sigurnosnih pojaseva.

"Budući da tinejdžeri provedu četiri do pet sati na dan na internetu, veća je vjerovatnoća da će vidjeti slike ponašanja koje potencijalno mogu usvojiti", rekla je voditeljka istraživanja Valeri Karson, prenosi 24sata.hr.

Televizija i video igre imaju puno bolje protokole u smislu cenzure, dok im je na internetu gotovo sve dostupno.

"Roditelji mogu iskoristiti programe koji kontrolišu pristup internetu, ali tinejdžeri u ovoj starosnoj grupi su prilično dobro upoznati s tehnologijom i internetom. Moguće je da ove vrste kontrole nijesu egektne u blokiranju nepoželjnih internet stranica", kaže Karson.

Bonus video: