Srbi bi najradije na grčko more

Mnogi se odlučuju da provedu godišnji odmor na nekoj planini u Srbiji ili uplate neki jefitiniji aranžman u Crnoj Gori, Ohridu ili nešto slično, kazao je Matović i dodao da je u 2011. prodaja aranžmana u blagom padu.
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2011. 14:14h

Najatraktivnija destinacija za turiste iz Srbije i ove godine biće Grčka, kako kontinentalni dio tako i grčka ostrva, potom slijedi Turska, Španija, Sjeverna Italija, Crna Gora, rekli su za Tanjug predstavnici turističkih agencija.

Dobrivoje Matović iz beogradske agencije "Top Turs" rekao je da su prodati gotovo svi aranžmani za predsezonu za sjever Grčke i naglasio da je to područje godinama najatraktivnije jer su aranžamni u apartamanima i hotelima veoma jeftini u maju i junu.

Matović je rekao da se ove godine uglavnom prodaju jeftiniji aranžmana dok oni sa višim cijenama idu sporije ne zato što su skupi već što je platežna moć u Srbiji znatno opala.

Mnogi se odlučuju da provedu godišnji odmor na nekoj planini u Srbiji ili uplate neki jefitiniji aranžman u Crnoj Gori, Ohridu ili nešto slično, kazao je Matović i dodao da je u 2011. prodaja aranžmana u blagom padu.

Kao drugu najatraktivniju destinaciju za srpske turiste Matović je naveo Tursku zbog, kako je rekao, dobrih kapaciteta i odlične usluge. Međutim, sa Turskom će biti problem jer su kapaciteti već popunjeni zato što je opao interes turista iz drugih zemalja za Egipat pa su se okrenuli Turskoj, dodao je on.

Veliki broj tur operatera iz Srbije imaće problem da dobiju mjesta u turskim hotelima jer veliki broj hotela "već zatvara sezonu", naglasio je Matović.

Prema Matoviću, treća destinacija atraktivna za srpske turiste je Španija koja je otvorena 2010. i ima trend rasta, a nudu dinamičniji način odmora pa se sve više mlađeg svijeta odlučuje za ta putovanja.

Posle toga dolaze Italija i Bugarska, Hrvatska je zastrupljena u ponudama turističkih agencija, ali je interesovanje iz Srbije opalo, dok je interesovanje za Crnu Goru kao i prošle godine, dodao je Matović.

Direktor sektora turizma u kompaniji "Mladost turist" Ljiljana Simendić Đukić složila se da je Grčka i dalje najatraktivnija destinacija za turiste iz Srbije.

Simendić Đukić je rekla da se turisti iz Srbije interesuju i za ljetovanje u Turskoj, ali je cena tih aranžmana ove godine skuplja pa je i interesivanje nešto manje u odnosu na lane.

"Najjeftniji je Egipat, ali tu destinaciju skoro da niko ne traži ", kazala je Simendić Đukić i dodala da je slabo interesovanje ove godine i za Hrvatsku.

Direktorka u "Mladost turistu" je, takođe, kazala kako je već počela prodaja ljetnjih aranžmana i da se uglavnom javljaju zaintersovani za kupovinu na rate.

Broj turista koji se u ovom periodu interesuju i uplaćuju aranžmane je na nivou prošlogodišnjeg, dodala je Simendić Đukić i potvrdila da vlada velika potražnja za aranžmanima u predsezoni i vansezoni.

Bonus video: