Da su mi one godine, a ova pamet

Žene često upadnu u zamku da sve rade same i tako postanu umorne i nezadovoljne. Važno je da prihvate da nisu savršene, niti manje vrijedne ako nešto ne mogu
154 pregleda 1 komentar(a)
sreća, pozitiva, Foto: Shutterstock
sreća, pozitiva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2018. 10:14h

Da su mi one godine, a ova pamet - često kažemo sebi kako starimo i prikupljamo iskustva iz različitih životnih oblasti. Čini nam se da bismo sve drugačije uradili ako bismo dobili priliku da počnemo iz početka. Evo nekoliko savjeta koje su na osnovu istraživanja skupili naučnici, za koje se pretpostavlja da bi stariji voljeli da su ih čuli kad su bili mlađi.

Prihvatanje promjena - Život je ciklus i promjene su neminovne, pa ih je bolje prigrliti nego patiti za starim stanjem stvari. Fleksibilnost je jedna od najvažnijih stvari u životu, tvrde oni koji su na njegovom zalasku, jer se rijetko šta događa onako kako smo zamislili.

Ne postoji savršen trenutak - Dok smo mladi, čekamo da se sklope kockice da bismo uplovili u brak, kupili stan, otišli na putovanje. Život je, zapravo, ono što se događa dok čekamo pravi trenutak, pa stariji upozoravaju da više rizikujemo, da koristimo svaki momenat za uživanje i da razgraničimo bitne od nebitnih stvari.

Budite što samostalniji - Mnogi ljudi posle odrastanja u primarnoj porodici počnu da stanuju sa cimerima, pa sa partnerom. Stariji savjetuju da bi bilo dobro da bar neki dio života provedemo sami jer ćemo se tako bolje sagledati i postati samostalniji. Tako ćemo biti bolji prijatelji, partneri, roditelji.

Tražite pomoć - Žene često upadnu u zamku da sve rade same i tako postanu umorne i nezadovoljne. Važno je da prihvate da nisu savršene, niti manje vrijedne ako nešto ne mogu. Žrtvovanje za bližnje u mladosti, u starosti može da se pretvori u bijes. Zato je važno da naučimo da kažemo "ne" i zatražimo pomoć kad nam je potrebna.

Značaj sjećanja - Život podrazumjeva i smrt bliskih osoba, a stariji kažu da se sa tim lakše nosimo ako su nam sjećanja na one koji nisu sa nama i dalje živa. Uglavnom imamo fotografije, ali vremenom zaboravljamo glas najdražih. Zato savjetuju da ih na vrijeme "intervjuišemo", snimimo kako pričaju o svom životu, zapažanjima, željama, (ne)ostvarenim snovima jer ćemo to rado slušati kad ih više ne bude, prenose Novosti.

Bonus video: