Gdje su turisti najbezbjedniji?

Bronzanu medalju zaslužila je Austrija. Nakon burne prošlosti, ova danas mala država je mirna, miroljubiva i posvećena diplomatiji. Idealna za ljubitelje umjetnosti i istorije, ali i za one koji vole sport i dobar zalogaj.
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2011. 09:15h

Na čelnoj poziciji je Novi Zeland, idealna destinacija za turiste koji traže bezbjdnost i mir. Ovo je najbezbjednija zemlja i po istraživanju Global Peace Indeksa, instrumenta koji je 2007. ustanovio prestižni privredni časopis The Economist.

Ukoliko odlučite da ovog ljeta posjetite Novi Zeland, sastavljači liste preporučuju da obavezno vidite šumu Vaipoua koju čini kauri drveće visoko i do 50 metara sa deblima od deset metara u prečniku.

Island je zauzeo drugo mjesto zahvaljujući jednoj posebnoj karakteristici: procenat kriminala je tako nizak da polovina snaga bezbjednosti ovdje nikada ne nosi oružje.

Bronzanu medalju zaslužila je Austrija. Nakon burne prošlosti, ova danas mala država je mirna, miroljubiva i posvećena diplomatiji. Idealna za ljubitelje umjetnosti i istorije, ali i za one koji vole sport i dobar zalogaj. "Najopasnija" stvar koja može da vam se desi u Austriji jeste da sretnete grupu Tirolaca u tradicionalnoj nošnji.

Četvrta je Norveška, zemlja fjordova, mirna i uspavana kakva može da bude samo zemlja navikla na vječni led. Jedini problem je taj što je njena prijestonica Oslo jedan od najskupljih gradova na svijetu. Bezbjednost ima i svoju cijenu.

Na petom mjestu je Irska, domovina viskija i piva, u kojoj je procenat kriminala izuzetno nizak. Jedinu neprijatnost koju ovdje možete da doživite je od domaćih vilenjaka koji važe za veoma "naprasite".

Zatim, na šestom mjestu, još jedna nordijska zemlja, Danska. Njeni gradovi su idealni za ispijanje piva, uživanje u ribljim specijalitetima.

Mali Luksemburg zauzima sedmo mjesto na listi najbezbjednijih destinacija. Možda nema izlaz na more, ali ni terorističkih napada, ni otmica, ni otrovnih insekata.

Na osmoj poziciji je Švedska. Kraljevstvo Karla XVI Gustava dočekuje turiste raširenih ruku sa svojom nezagađenom prirodom, lijepim djevojkama i tolerantnim odnosom.

Slijedi grad-država Singapur, bogato i mirno mjesto u kojem turisti mogu puno toga da vide na malom prostoru. Dakle bez većih pomjeranja koja su uvijek praćena rizikom.

Na desetom mjestu je Švajcarka u kojoj je, ukoliko se izuzmu nesreće u planini, mogućnost da vam se desi nešto ružno minimalna. Uostalom, Bern, Ženeva i Cirih spadaju među najbezbjednije gradove svijeta.

Bonus video: