Više od 50 % tinejdžera ima virtuelne prijatelje za koje ne znaju ko su

Ako ste među zabrinutim roditeljima, zajedno sa svojim tinejdžerom pročitajte ove statističke podatke i otvoreno razgovarajte o tome.
0 komentar(a)
tinejdžeri, Foto: Www.sp.life123.com
tinejdžeri, Foto: Www.sp.life123.com
Ažurirano: 14.04.2011. 11:11h

Ukupno 74 odsto tinejdžerki smatra da njihove vršnjakinje koriste društvene mreže kako bi pokazale da su više cool nego što to zapravo jesu, dok 41 odsto njih misli da se čak lažno predstavljaju.

To je pokazalo nacionalno istraživanje američkih izviđačica koje je uključilo ispitivanje više od 1000 djevojaka uzrasta od 14 do 17 godina.

Prema tom istraživanju, 82 odsto tinejdžerki za sebe je reklo da su pametne, 59 odsto smatra da dobro utiču na druge, 84 odsto smatra da su zabavne, 33 odsto ispitanica s niskom samopoštovanjem tvrdi da njihov online profil ne odgovara stvarnoj ličnosti, odnosu na 18 odsto djevojaka s visokim samopoštovanjem.

22 odsto djevojaka s niskim samopoštovanjem misli da su seksi, u odnosu na 14 odsto ispitanica koje imaju više samopouzdanja. Njih 85 odsto reklo je da su razgovarale s roditeljima o sigurnosti korišćenja društvenih medija i o ponašanju na internetu.

Čak 68 odsto djevojaka je reklo kako su doživjele barem jedno negativno iskustvo na internetu, dok polovina njih tvrdi kako uopšte ne vode računa o tome kako se ponašaju online.

Čak više 50 odsto djevojaka za virtualne prijatelje imaju osobe koje nikada nisu upoznale uživo, niti uopšte znaju ko su ti ljudi!

Voditeljka istraživanja, Kimberli Selmond, kazala je kako i odrasli i tinejdžeri treba da shvate načine na koje se djevojke predstavljaju i uz pomoću kojih komuniciraju na društvenim mrežama. “Ako se drugačije predstavljaju online, nego što jesu u stvarnosti, to može da utiče na njihov identitet, osjećaj samih sebe i njihove odnose", savjetovala je Selmond.

Ako ste među zabrinutim roditeljima, zajedno sa svojim tinejdžerom pročitajte ove statističke podatke i otvoreno razgovarajte o tome. Ako ste mu već dozvolili da bude na društvenim mrežama, onda mu dobro osvijestite sve činjenice u vezi toga.

Bonus video: