Spavajte na lijevom boku

53 pregleda 0 komentar(a)
spavanje, Foto: Shutterstock
spavanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.04.2018. 18:14h

Ako ste mislili da je najbolji položaj za spavanje onaj koji je vama najudobniji varate se, izuzev ako i inače spavate na lijevoj strani tijela. Naime, dokazano je da je položaj u snu na lijevom boku najzdraviji. Zašto?

Rad srca

Spavanjem na lijevom boku se olakšava cjelokupan srčani rad, s obzirom na to da se glavna arterija kroz koju se transportuje krv kroz organizam anatomski povija ulijevo.

Limfna drenaža

Kroz limfni sistem se transportuju štetne materije duž lijeve strane ljudskog tijela. Stoga je spavanje na lijevom boku daleko povoljnije za bržu drenažu.

Pankreas

Anatomski želudac se nalazi na lijevoj strani abdomena. Spavanjem na desnoj strani tijela, želudac se postavlja u nepovoljan položaj u kom vrši pritisak na pankreas remeteći njegovo optimalno funkcionisanje.

Varenje

Ukoliko spavate na lijevoj strani tijela, spriječavate prelivanje želudačne kiseline u ezofagus čiji je izlaz pozicioniran na desnoj strani želuca. Na ovaj način sva kiselina se zadržava u želucu, pa je i samo varenje olakšano.

Uklanjanje toksina

Toksini ljudskog tijela se obrađuju u slezini koja se takođe nalazi na lijevoj strani stomaka. Spavanjem na lijevom boku transport toksina je olakšan, njihovo uklanjanje u slezini ubrzano, a ovom organu obezbjeđeno više vremena za oporavak, prenose Novosti.