Anastazija Miranović: Živim život “širom otvorenih očiju”

Počastvovana sam ovom titulom, tim prije što dolazi iz mog rodnog Kotora i nekadašnjih sugrađana koji me nisu zaboravili, već naprotiv - i ovako vrednovali moj rad, kaže Miranović.
181 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2011. 14:58h

NVO “Kamelija” iz Stoliva dodijelila je istoričarki umjetnosti i dizajnerki iz Bara mr Anastaziji Miranović laskavo priznanje “Dama kamelija” za doprinos afirmaciji kulture na ovim prostorima na balu u hotelu “Vrmac” u Prčanju prošlog vikenda.

Upravnica barske galerije “Velimir A. Leković” u svijetu je umjetnosti 20 godina - piše likovnu kritiku za stručni časopis “Art centrala” i za “Pobjedu”, tekstove za brojne umjetničke kataloge i naučne radove.

Predsjednica je Organizacije žena Bara, član Rotari kluba Bar, radila je na kotorskom Fakultetu za turizam i hotelijerstvo kao saradnica prof. dr Rajku Vujičiću, učestvovala u organizaciji kotorske Smotre mode, potpisala nekoliko veoma zapaženih revija visoke mode....

- Počastvovana sam ovom titulom, tim prije što dolazi iz mog rodnog Kotora i nekadašnjih sugrađana koji me nisu zaboravili, već naprotiv - i ovako vrednovali moj rad. Čini me ponosnom što sam u probranom društvu najpriznatijih dama prepoznatljivog i osobenog senzibiliteta našeg i regionalnog kulturnog miljea, ostvarenih u privatnom i profesionalnom životu poput Milene Dravić, Tanje Bošković, Dragice Tomas, Anke Burić, Radmile Vojvodić... - priznaje Miranović “Vijestima”.

Za svog glavnog inspiratora proglašava život “i sve što on sobom nosi”, veli da je to je svijest o njegovoj prolaznosti i želja da se u kratkom ljudskom bivstvovanju ostavi trag stvaralačke prepoznatljivosti.

Iz druženja sa umjetnicima, kaže sagovornica “Vijesti”, naučila je posebnost kreativnog stvaralačkog čina, važnost ispunjenosti suštinskim sadržajima, da cijeni umjetnički rad i privilegiju da se njime profesionalno bavi.

Takođe, dodaje, naučila je da materijalizuje maštu kroz sopstveni kreativni rad.

Ističući da bi voljela da je ljudi prepoznaju kao ženu sa stavom i stilom, Miranović navodi da je Kotor kao estetu odnjegovao, a Bar kao takvu prihvatio.

- Kotor mog rođenja i mladosti pripremio me je na život s umjetničkim prefiksom, na privilegiju odrastanja u UNESCO-ovom gradu, da život živim „širom otvorenih očiju“, a u gradu pod Rumijom spoznala sam svu ljepotu otvorenog mora i prelijepih horizonata multikulturalizma - kaže Dama kamelija 2011.

Porodica je u njenom životu, navodi, “porijeklo i jatstvo, utočište i uporište”, svijest o pripadnosti civilizacijskom hodu u kome je pored svih turbulentnih mijena porodica ostala neprikosnovena matična ćelija društva. Sa suprugom Mladenom ima kćerke Karlu i Taru.

- Rekla sam jednom da sam ispod "šešira” javnog života normalna, porodična žena, majka dviju divnih djevojčica. Sva moja profesionalna angažovanja imaju jedino smisla ukoliko sam ostvarena kao supruga i majka. Pripadam modernim, savremenim ženama, koje znaju da organizuju svoj porodični i profesionalni život. U svemu što radim, imam veliku podršku moje porodice, što cijenim i podrazumijevam - akcentuje Anastazija.

Za revije na kojima predstavlja svoje kreacije, Miranović bira atraktivne lokacije - Dvorac kralja Nikole u Baru, “Maksimus” u Kotoru, Porto Montenegro u Tivtu...

- Tematika kolekcije određuje mjesto njenog predstavljanja, a pri tom mi je veoma važno da punktiram prepoznatljive kulturološke i prirodne tačke Crne Gore. Radim na novoj kolekciji i obećavam da će lokacija biti u punom saglasju s njom - navodi Anastazija.

Na pitanje što je ženi u Crnoj Gori najteže postići u 2011, odgovara da taj cilj ne veže za vremenski interval.

- To je valjani balans između želja i mogućnosti njihovog ostvarenja. Problematika „zlatnog presjeka“ je ključ razrješenja uspjeha u brojnim životnim realizacijama, no, često su nam naizgled jednostavne stvari najteže ostvarive. Generalno, ovo je vrlo individualno pitanje - kaže Miranović.

Bila je mnogo konkretnija odgovarajući na pitanje može li se postaviti granica sebi:

- Ako i može, to meni nije imanentno, makar ne još uvijek. Nisam spremna da „podvučem crtu“ i sa određene distance posmatram svoj rad, a da pri tom ne stvaram nešto drugo. Jednostavno, luksuz tog otklona ostavljam za neka buduća vremena - kaže Miranović.

Navodi kako su njeni planovi heterogeni i mnogobrojni.

- Ispred sebe postavljam vrlo zahtjevne planove i trudim se da ih uspješno realizujem – zaključila je Dama kamelija 2011.

Bonus video: