“Fejsbuk depresija" sve češća među djecom

Već je poznato da ta mreža može postati alat za organizovano maltretiranje nepopularne djece.
0 komentar(a)
djeca, Foto: Www.shutterstock.com
djeca, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 31.03.2011. 13:50h

Nedavno je sa društvene mreže Fejsbuk objavljeno kako svakodnevno odbiju čak 20.000 djece mlađe od 13 godina, koja prema uslovima korišćenja ne mogu biti članovi te društvene mreže.

Međutim, činjenica je da uprkos tim zabranama, na Fejsbuku ima puno djece i da za mnoge korišćenje istog znači mnogo više frustraciju nego društvenu korist i uživanje.

Već je poznato da ta mreža može postati alat za organizovano maltretiranje nepopularne djece.

To je samo jedna od "crnih" strana korišćenja te mreže u kojoj se djeca ne snalaze: postaju izloženi javnosti, pišu lične podatke i intimne informacije, a nemaju dovoljno iskustva da bi shvatili da je sve što napišu na svom ili tuđim profilima - javno i trajno.

Takođe, nemaju dovoljno informatičke pismenosti da podese stavke o privatnosti, a često u tome ne mogu da im pomognu ni roditelji.

Američki doktori u praksi nailaze na sve veći broj djece koja traže pomoć zbog simptoma depresije koja svoje korijene ima u korišćenju društvenih mreža.

Kako je to sve više izraženo širom zemlje i u svim uzrastima, skovan je termin "Fejsbuk depresija" kako ljekari i psiholozi prilikom pregleda djece i postavljanja dijagnoze, obavezno pitali djecu o korišćenju društvenih mreža.

Američka akademija pedijatara preporučuje da se tokom svakog pregleda djeci postavi nekoliko pitanja o toj društvenoj mreži, navikama slanja SMS-ova i uopšte o korištenju Interneta.

Ljekari bi takođe trebalo kroz ta pitanja da dobiju širu sliku o uticaju društvenih medija na svakodnevno funkcionisanje djeteta, na njegovu socijalizaciju i osjećaj samopoštovanja.

Isto tako, pedijatri i psiholozi bi trebalo roditeljima da objasne zašto je društvena interakcija na Internetu djeci toliko važna.

Facebook depresija se javlja zbog nemogućnosti djeteta da se integriše u svijet društvenih mreža koje su u središtu života njegovih vršnjaka.

Simptomi su slični kao i kod klasične depresije - nesanica i promjene u spavanju i ishrani, promjene raspoloženja, osjećaj društvene izolacije, potreba za dubljom društvenom izolacijom, potištenost i uznemirenost i sl.

Bonus video: