NAUKA DOKAZALA

Žene nakon 32. sve više liče na svoje majke

Koliko god to možda željeli da izbjegnemo, s vremenom ćete ipak početi da ličite na svoje roditelje.
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2011. 14:45h

Kakva majka, takva kći! Stara je to izreka koju potvrđuje i moderna nauka. Naime, najnovije istraživanje pokazuje da žene sve više počinju da liče na svoje majke od 32. godine života.

Koliko god to možda željeli da izbjegnemo, s vremenom ćete ipak početi da ličite na svoje roditelje. Tačnije, najnovije istraživanje pokazuje da kod žena sve veća sličnost s majkama počinje u 32. godini života. Događa se to i nekim muškarcima.

Istraživanje u kojem je učestvovalo hiljadu odraslih osoba otkriva da u tridesetima ljudi sve više počinju govoriti fraze koje su čuli od roditelja, a do izražaja dolazi i roditeljsko ponašanje koje su navikli da gledaju u djetinjstvu.

Izjave poput 'Nemoj praviti takvu grimasu jer će ti lice ostati tako' mnogi počinju sve češće da govore nakon 32. godine života. Priznala je to većina ispitanika, a uvidjeli su da su u odraslu dob ponijeli i mnoge druge roditeljske komentare koji su im u prošlosti prilično jako smetali.

Kopirano roditeljsko ponašanje posebno je uočeno kod žena, a sve češće se javlja nakon 32. godine života. To je primijećeno i kod trećine muškaraca. Istraživanje je provela firma Hallmark kojoj je cilj bio da otkriju kako se ponašanje prenosi s generacije na generaciju.

'Možda se to nekima baš i ne sviđa, ali s godinama jednostavno postajemo sve sličniji svojim roditeljima i to je potpuno normalno ponašanje. U ranijoj životnoj dobi roditelji su nam bili najvažnije osobe na svijetu i naravno da smo zadržali dio onoga što su nam govorili', objasnila je stručnjak za ponašanje Džudi Džejms.

Preporučujemo za Vas