Pomozite djetetu da uči

Najvažnija stvar koju možete napraviti je da mnogo razgovarate sa djetetom i neverbalno da komuniciratei s njim posebno očima.
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2011. 20:50h

Mozak vašeg djeteta u prve dvije godine se razvija brže nego i u jednom životnom razdoblju, zbog toga svako ohrabrenje i podsticaj sa vaše strane pomoći će mu da svoje potencijale iskoristi najbolje što može.

Djeci u tom razdoblju ne treba mnogo. Dovoljni su ljubav i pažnja.

Komunicirajte s njima

Najvažnija stvar koju možete napraviti je da mnogo razgovarate sa djetetom i da neverbalno komunicirate sa njim posebno očima. I najmanje, tek rođeno dijete, može prepoznati ton vašeg glasa i zapamtiti informacije koje će kasnije koristiti prilikom govora.

Podignite dijete

Normalno je da djeca plaču, ali tada ne uživa ni ono ni vi, zbog toga podignite dijete na vrijeme kako situacija ne bi postala očajna. Dijete će na taj način shvatiti da reagujete na njegov poziv, a zauzvrat će manje plakati.

Birajte primjerene igračke

Pri kupovini igračaka provjerite uzrast za koju je namijenjena. Važno je izabrati igračke primjerene uzrastu vašeg djeteta, što zbog sigurnosti, a što zbog toga što će dijete imati više psihičke koristi od igračaka sa kojima se zna služiti i sa kojima je spremno da se igra.

Čitajte slikovnice

I vrlo malo dijete uživa sjedeći u krilu i gledajući šarene slike jer ima priliku da vide na drugačiji način stvari iz svakodnevnog života.

Osigurajte mu nova iskustva

Svaki dan izvedite dijete van kuće u šetnju, u posjetu prijateljima ili park. Promjena okruženja je stimulativna i za vas i za dijete.

Bonus video: