Pripremite sve za baštu

Povrće iz vaše bašte biće zdravije, jer ga sigurno nećete obrađivati pesticidima, vještačkim đubrivom, a sjeme i sadnice neće biti genetski modifikovane.
173 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2011. 10:51h

Proljeće je na vratima: nije rano da počne da se razmišlja o uređenju bašte s povrćem, posebno ako ste početnik na tom području ili niste baš iskusni.

Možda vam se učini da uzgajanje povrća nije vrijedno truda, jer se tokom cijele godine u prodavnicama može kupiti svježe povrće po više ili manje prihvatljivim cijenama.

Međutim, radom u bašti sebi i svojoj porodici pružićete zdraviju ishranu, a time i kvalitetniji život.

Dakle, ako ste dobro razmislili i želite da se upustite u tu vrstu “avanture”, ovi savjeti su namijenjeni upravo vama.

Nije potrebno da budete čarobnjak kako bi uspjeli, piše zena.hr, ali sigurno će vam bez prethodnog iskustva biti nešto teže.

Ipak, nemojte se predati u startu.

Uz samo malo mudrosti i brige, za nekoliko mjeseci vaša bašta će biti puna ukusnog povrća u kojem će svi uživati.

Prije svega, bitno je da je dio dvorišta, zemlje, veći dio dana na suncu, najmanje osam sati: neće uspjeti u hladovini drveća.

“Teško” zemljište koje ne upija dobro vodu, nije dobro za formiranje bašte, a isto tako ni pretjerano pjeskovito tlo. Najbolja je zemlja koja ne zadržava vodu na površini, jer iako biljke vole vlagu, nije dobro ako je ima previše.

Sastavite listu vrsta povrća koje biste voljeli da posijete. Preporučuje se ono koje je uspijeva u našoj klimi, ali i isto tako povrće koje volite da jedete i znate da je iz bašte mnogo ukusnije, nego kada ga kupite u prodavnici. Tu su npr. paprika, paradajz, šargarepa, peršun, grašak, boranija..., poduži je spisak.

Prije nego što počnete sa sađenjem, prekopajte zemlju i stavite prirodno đubrivo.

Kada sadite, ostavite dovoljno prostora, između 20 i 30 centimetara, kako bi biljke imale dovoljno mjesta kada izrastu. Kada sjeme proklija, razrijedite male biljke, iz istog razloga – dovoljno prostora.

Kada kupujete sjeme i sadnice, kupujte ih od poznatih i već prevjerenih dobavljača – to će vam garant kvaliteta plodova. Obavezno na sjemenu gledajte datum pakovanja da se ne desi da kupite staro sjeme koje vjerovatno neće ni proklijati.

Takođe je bitno da riješite sistem navodnjavanja, odnosno način na koji ćete zalivati baštu.

Tokom ljeta zalijevajte povrće rano ujutro ili u ranu veče. Takođe, ako je ikako moguće, ne zalivajte povrće hladnom, već mlakom vodom.

Povrće ne zalivajte po stablu nego pod korijen, jer će u protivnom listovi „izgorjeti“. Ljeti baštu treba da zalivate svakodnevno.

S đubrivom budite oprezni: ako ste početnik, to može da bude svojevrsni izazov: ako stavite previše đubriva postoji mogućnost da biljka „izgori“ ili propadne, ili pak da naraste velika, ali ipak neće dati još veće plodove.

Nabavite drvene kolčeve za koje ćete privezati stabljike. Suvo lišće odstranjujte sa biljaka, jer ono ih samo iscrpljuje, redovno uklanjajte korov jer brzo može da „proguta“ vaš vrt.

Postoje dva perioda za pripremu bašte – hladno (proljeće ili jesen) i toplo (ljeto). Tokom hladnog se sade: brokula, kupus, šargarepa, peršun, celer, zelena salata, grašak, krompir, spanać...

Tokom toplog perioda se sade: grašak, slatki kukuruz, krastavci, patlidžan, paprika, tikvice i paradajz .

Galerija

Bonus video: