Vankuver najpoželjniji grad za život

Prema rezultatima istraživanja, kojeg je sprovela firma The Economist Intelligence Unit, kanadski grad u kojem su 2010. održane Zimske olimpijske igre, prvi je među deset najpoželjnijih gradova za življenje u svijetu.
144 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2011. 16:41h

Vankuver je, petu godinu zaredom, prema provedenom istraživanju, jedan od najpoželjnijih gradova za življenje. Australijski Melburn je na drugome mjestu, na trećem je glavni grad Austrije- Beč, a na četvrtom i petom ponovno dva kanadska grada - Toronto i Kalgari.

Prema rezultatima istraživanja, koje je sprovela firma The Economist Intelligence Unit, koja se bavi analizom, istraživanjem i konsaltingom, kanadski grad u kojem su 2010. održane Zimske olimpijske igre, prvi je među deset najpoželjnijih gradova za življenje u svijetu.

Zadovoljio je 98 posto traženih uslova - u pogledu sigurnosti i opšte stabilnosti življenja, zdravstvene njege, kulturne ponude,infrastrukture, brige o okolini i o obrazovanju. Vankuver titulu drži od 2007. godine.

'Gradovi srednje veličine u razvijenim zemljama sa relativno niskom gustoćom naseljenosti najčešće imaju odličnu infrastrukturu i kulturnu ponudu i manje problema sa otpadom i zločinima' , rekao je autor istraživanja Džon Kopstejk. Na šestom mjestu je finski Helsinki, na sedmom, osmom i devetom su australijski Sidnej, Pert i Adelaide i na desetom novozelandski Okland.

Bonus video: