Spisak kancerogenih proizvoda kojih se morate osloboditi

Velik broj proizvoda koje koristimo u kući sadrže sastojke za koje se smatra da vjerovatno uzrokuju rak, da ne spominjemo one koji uzrokuju alergiju, astmu i druga obolijevanja, piše net.hr
302 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2011. 14:11h

Ne moraju obavezno da izazovu rak, ali zašto se izlagati riziku kad postoje sigurnije opcije.

Nakon bolesti srca i moždanog udara, rak je najbrojniji uzrok smrti u većini zemalja svijeta.

Velik broj proizvoda koje koristimo u kući sadrže sastojke za koje se smatra da vjerovatno uzrokuju rak, da ne spominjemo one koji uzrokuju alergiju, astmu i druga obolijevanja, piše net.hr.

Slijedi lista najpoznatijih opasnosti. Oni ne moraju nužno izazvati rak, no zašto se izlagati riziku kad postoje sigurnije opcije.

1. Osvježivači vazduha

Sladak miris u vazduhu često dolazi u paketu s naftalenom i formaldehidom, poznatim kancerogenima. A sadrže i niz drugih toksičnih hemikalija.

Ako već želite svjež miris u prostoriji, počnite od toga da se riješite - uzročnika lošeg mirisa. To je uvijek bolje nego da ga zakamuflirate nečim drugim. Češće provjetravajte, redovno čistite, a ako nešto ipak smrdi, pokušajte s mineralom zeolitom, koji je poznat kao jedan od najboljih prirodnih detoksikanta ili eterična ulja.

2. Boje za slikanje, materijali za izradu ukrasa

Pazite na olovo i druge metale u bojama, premazima i emajlu. Umjesto njih koristite boje na bazi povrća. Koristite ljepila, boja i markere na bazi vode.

3. Sredstva za održavanje automobila

S obzirom na izduvne gasove koji izlaze iz automobila, ne čudi da ni sredstva za njegovo održavanje nisu dobra za zdravlje.

Antifriz i tečnosti koje sadrže etilen - glikol izuzetno su toksične, a nisu bolje ni one za čišćenje stakla.

Staro motorno ulje opasno je u dodiru s kožom.

Do zdravstvenih problema obično dolazi nakon dužeg izlaganja.

Ako već koristite sredstva za podmazivanje i održavanje automobila, držite ih pod ključem, a ostatke bacajte s opasnim otpadom.

4. Odjeća s hemijskog čišćenja

Hemijske čistionice obično koriste tonu hemikalija, kao što su perkloroetilen (tetrakloroetilen), naftalen, benzen, formaldehid i trikloroetilen, a svi su kancerogeni. Ta hemijska isparavanja mogu da ostanu danima na odjeći.

5. Sredstva protiv buva, krpelja i uši

Izbjegavajte pesticide na bazi lindana.

U nekim zemljama proglašeni su kancerogenim sredstvom.

6. Boje i lakovi

Neki organski sastojci (VOCs) koji se koriste u bojama poznati su kancerogeni. Pored toga, boja može godinama nakon nanošenja da pomalo isparava sa zidova.

Uvijek se raspitajte o manje toksičnim bojama.

7. Kuglice naftalina

Znate onaj užasan miris naftalina? To je jasan znak koji vam šalje tijelo: loše, loše, loše! Udisanjem naftalina u suštini udišete insekticid. Naftalin sadrži gotovo 100% naftalena, koji je kancerogen ili paradiklorobenzena, otrovne materije.

Mnogi ljudi protiv moljaca koriste lavandu, sušeni duvan i druge prirodne materije.

8. Sredstva za čišćenje

Ne sadrže sva sredstva za čišćenje kancerogene materije, ali je većina sumnjiva.

Sredstva protiv plijesni često sadrže formaldehid. Prije pokušajte prirodnim putem – uz pomoć sirćeta.

Užasne sastojke u sredstvima za čišćenje mrlja na tepisima izbjegnite čisteći parom i prirodnim sredstvima za čišćenje.

Kauče i fotelje presvucite lijepim presvlakama – jednostavno ih je skinuti i oprati. Tako ćete izbjeći čišćenje mrlja sumnjivim hemikalijama.

Sredstvo za poliranje drva može da ugrozi centralni nervni sistem i reproduktivne organe jer se nitrobenzen u njima upija kroz kožu.

Kupite prirodno sredstvo ili napravite vlastito od 1/8 šoljice maslinovog ulja sa kašikom sirćeta i kašikom votke.

Galerija

Bonus video: