Dijete ne mora da dobije baš sve što poželi

Većina roditelja spremna je da djetetu pruži sve što poželi, pod uslovom da porodica sebi to može da priušti, naravno
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2011. 11:21h

Veoma je važno da ne kupujete baš sve što djeci padne na pamet i to iz više razloga. Imajte na umu da su dječije želje veoma promjenljive, pa mališani često već za dan, dva imaju novi predmet interesovanja.

Ako djetetu ispunjavate svaki prohtjev, može imati problema u odnosima sa drugom djecom.

Kada bude među vršnjacima, neće mnogo mariti za prohtjeve ostalih.

Naprotiv, može se desiti da ga brzo odbace zbog pokušaja da u svemu dominira i da uvijek dobije sve što želi. Time rizikujete da se dijete osjeća neshvaćeno i tužno - jer, ne samo da mu se drugari rugaju, već i ne dobija ono što traži.

Dijete koje je naviklo na "gdje ja okom, tu ti skokom" princip, ne može da ima stvarnu sliku svijeta koji ga okružuje. To znači da u nekim konfliktnim situacijama, u kojima je neophodno da bude samostalno i da pokaže svoj lični stav, odlučnost i čvrstinu - ono neće umjeti pravilno da odreaguje.

Naviknuto da uvek bude glavno i jedino, neće čak ni na podsvjesnom nivou povjerovati da i njemu mogu da se dešavaju velike neprijatnosti, na koje ni ono ni vi ne možete da utičete.

Djeca koja imaju sve što požele, često rastu sa osjećanjem da su posebna, izuzetna, pa misle kako njihovi roditelji zbog toga i treba da se maksimalno žrtvuju.

Odnosno, ona ne uspijevaju da nauče vrijednost tuđeg rada, niti da poštuju sve ono što su, samo za njih, njihovi roditelji stekli, možda sa velikom mukom.

Iako na prvi pogled zvuči nelogično, djeca kojoj su roditelji priuštili "sve" rijetko kada poštuju roditelje. Kada ima sve što poželi, dijete razvija uvjerenje o sopstvenoj ogromnoj važnosti. Ono stvara lažnu sliku o sebi, a njegovo samopouzdanje nije objektivno argumentovano. Zato, umjesto da skačete na svaku djetetovu želju, radije pokušajte da uspostavite neku ravnotežu između želja i realnih mogućnosti.Dogovorite se Podrazumijeva se da na pojedine dječje želje ne možete, niti treba da ostanete gluvi. Ipak, pokušajte da se dogovorite oko svih onih želja koje su pretjerani izdatak za vaš džep, ili kada su u pitanju očigledno nepotrebne stvari, ili kada dijete nešto traži iz pogrešnih razloga. Na primjer: "Kupi mi ovu lutku jer je svi imaju", kaže vaša ćerka. Pritom ona, ali i vi zaboravljate da to "svi" po njenom kriterijumu obuhvata dvije drugarice iz vrtića, a da će već za nekoliko dana poželjeti nešto drugo, što ima neka druga djevojčica.

Umjesto toga, pokušajte da ono što kupujete svom djetetu bude izraz njegovih interesovanja i želja, a ne drugarica ili drugova iz vrtića ili škole. Kada naučite dijete da se sa vama dogovara, istovremeno se učite međusobnoj komunikaciji, pokazujete primjerom koliko je velika moć dogovora, obećanja, date riječi...

Osim toga, na taj način pružate djetetu realnu sliku sebe: vi nijeste super biće sa neograničenim količinama novca, strpljenja, vremena.Naučite da kažete ne Svaki put kada vaše dijete plače u prodavnici, moleći vas za još jednu čokoladicu, pruža vam očigledan primjer da treba da kažete ne. Objasnite mu da sve dok se tako ponaša neće dobiti ono što traži. Upravo je vaše ponašanje u ovakvim situacijama od ključne važnosti.

Naime, dijete ne bi ni krenulo u akciju moljakanja, plakanja, kuknjave... da ga iskustvo nije naučilo da to kod vas prolazi. Drugim riječima, ono samo koristi sredstvo za koje još od ranije zna da će ga odvesti do cilja. Zato je potrebno da vi ostanete dosljedni. Kada u kući već imate dosta čokoladica, i kada vam je jasno da je djetetova želja samo trenutni hir - recite mu ne, a zatim ne popuštajte, ostanite čvrsto pri svojoj odluci.

Bonus video: