Izgradite luksuzan dom za samo 150 dolara po kvadratu

Quik Build predstavlja kuću građenu od šest kontenjera po cijeni od 150 dolara po kvadratnom metru koja se u toku tri mjeseca pretvara u naseljiv prostor.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2011. 15:40h

Transportni kontejneri su zadnjih 20 godina postali jedan od najpoželjnijih i najtraženijih oblika stanovanja, a zbog svoje čvrstoće, dugotrajnosti, lakoće prenosa, mogućnosti prenamjene i relativno niske cijene predstavljaju idealan građevni materijal. Adam Kalkin pripada onoj grupi arhitekata koja je čitav svoj rad posvetila istraživanju mogućnosti kontejnera kao mjesta za život. Vrlo inventivan način na koji je Kalkin uspio prenamijeniti kontejner, ogleda se u nesvakodnevnoj luksuznoj opremi istih.

Kalkin je kontejnere doveo do nove filozofije, skrivajući u njima savršeno složenu dispoziciju namještaja, koja apsolutno udovoljava svim standardima stanovanja. Takav je njegov prvi projekt Push Button House u kojem predstavlja potpuno namještenu sobu koja se razlaže iz kontejnera pomoću hidrauličkih zidova.

Kontejner skriva šest „soba“ –spavaću sobu s velikim krevetom, kupatilo sa kadom, kuhinju, trpezariju, dnevnu sobu, biblioteku. Jedino je potrebno pritisnuti dugme i kontejner će se sam rastvoriti.

Jedan kontejner je čak postao paviljon- mini bar firme Illy, a mnogi su se našli u muzejima kao ekstenzije izložbenih prostora. Njegov posljednji projekt Quik Build pojavio se upravo u trenutku kada su modernističke prefabrikacije počele da gube svoj smisao. Quik Build predstavlja kuću građenu od šest kontenjera po cijeni od 150 dolara po kvadratnom metru koja se u toku tri mjeseca pretvara u naseljiv prostor.

Bonus video: