Žene koje vole kafu bolje podnose stres

Muškarci, u znatnom broju, su imali problema da se nose sa stresom nakon uzimanja kafe sa kofeinom: proveli su 20 sekundi više u rješavanju zagonetke nego oni koji su konzumirali kafu bez kofeina
127 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2011. 23:21h

Žene koje piju kafu bolje podnose stresne situacije od onih koje je ne konzumiraju, dok za muškarce važi suprotno, pokazalo je novo istraživanje britanskih naučnika, a prenosi Daily mail.

Poznato je već da kofein u kafi djeluje kao stimulans, a prethodna istraživanja su potvrdila da pozitivno djeluje i na jetru, bolesti poput dijabetesa, Alchajmera.

U istraživanju, u kojem je učestvovalo 32 para, kako bi se povećao nivo stresa, svaki par je morao da objasni šta je njihov zadatak prisutnim ljudima u istraživanju.

Svakom paru dali su kafu s kofeinom ili bez i onda su se pratile njihove dalje reakcije. Muškarci, u znatnom broju, su imali problema da se nose sa stresom nakon uzimanja kafe sa kofeinom: proveli su 20 sekundi više u rješavanju zagonetke nego oni koji su konzumirali kafu bez kofeina.

Žene koje su pile kafu s kofeinom bile su brže za čak 100 sekundi u rješavanju zagonetki.

Svakom paru psiholozi su zadali niz zadataka koje su trebali da riješe, uključujući pregovaranja, rješavanja zagonetki i testove memorije.

Bonus video: