Nakon isteka porodiljskog dobro se organizujte

Ne izigravajte super-ženu koja sve radi sama, jer vam na kraju neće ostati vremena za ono što vam je najvrijednije – vaše dijete
80 pregleda 0 komentar(a)
posao, Foto: Www.shutterstock.com
posao, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 04.02.2011. 21:27h

Nazad na posao

Period kada se žena ponovo vraća na posao nakon porodiljskog odsustva izuzetno je stresan za porodicu. Često dijete bolje prihvati polazak u jaslice ili da ga neko čuva, nego roditelji. Uz to, na poslu ženu često čeka neka sasvim nova priča.

Moguće je da nećete odmah dobiti svoju staru poziciju zbog preraspodjele posla. Možete računati i na to da su u vremenu kad ste bili odsutni nastupile promjene koje će od vas tražiti da se prilagodite.

Može se dogoditi da su vaši radni zadaci sada drugačiji ili opsežniji, da vam je sada šef neko drugi, da ste dobili nove ili izgubili stare kolege u kancelariji. Od vas se može očekivati da samo nastavite s poslom kao da niste nikad ni otišli, a vama bi ipak trebao određeni prelazni period da se prilagodite.

Osoba koja vas je mijenjala dok vas nije bilo, sada bi mogla da dobije otkaz. Iako to zaista nije vaša krivica, nije ni baš lijep osjećaj. Uz sve to, kod kuće je jedno malo biće (ili više njih) koje cijeli dan čeka(ju) baš vas za igru i maženje.

Dobra organizacija – ključ svakog uspjeha

Mnoge iskusne majke kažu da je tajna uspjeha u - dobroj organizaciji. Što vam više ljudi stoji na raspolaganju, biće vam lakše.

Ne izigravajte super-ženu koja sve radi sama, jer vam na kraju neće ostati vremena za ono što vam je najvrijednije – vaše dijete.

Zamolite partnera da se uključi u obavljanje kućnih poslova ako to već ne čini. Nekima je pomoglo da na vidljivo mjesto istaknu nedjeljni plan obavljanja kućnih poslova i prema tome usvoje rutinu. Plan prilagodite svom radnom vremenu i ostalim obavezama.

Tako ćete imati dane za pranje robe, dane za peglanje, kupovinu i slično. Možete da zapišete i ko je za šta zadužen. Tako ćete izbjeći da vas za vikend dočeka sve što niste stigli preko nedjelje i tako izgubite vrijeme za odmor, igru i razonodu.

Za neke porodice dobro funkcionše kreiranje nedjeljnog menija i nedjeljna nabavka namirnica.

Tako ne gubite svakog dana vrijeme u prodavnicama, štedite novac, a i porodicu obitelj ćete poštedjeti brzih i nezdravih obroka smišljenih na putu prema kući u nedostatku inspiracije.

Ako možete, najbolje bi bilo da se tih prvih mjeseci neopterećujete dodatnim poslovima ili prekovremenim radom kako biste imali što više vremena i energije za igru i šetnje sa svojim mališanom.

Prihvatite pomoć

Ovaj naporni period brzo će proći.

Vaše dijete će iz dana u dan biti sve samostalnije.

To će i vama biti olakšanje, jer ćete sve manje vremena trošiti na hranjenje i oblačenje, a i manje ćete ga nositi, a više trčati za njime, što shvatite kao dobru promjenu.

Prihvatite pomoć svakoga ko je nudi, članova šire porodice ili prijateljica. Nemojte ni da pomislite da ste zbog toga manje dobra supruga ili majka.

Možda vam zvuči nemoguće da možete naći malo vremena i za sebe, ali, probajte, trud se isplati.

Stalna jurnjava između obaveza na poslu i kod kuće, brzo će vas iscrpiti ako ne punite svoje baterije.

Trudite se da se uvijek naspavate, pođite s prijateljicom na kafu tokom pauze na poslu, njegujte lice i tijelo.

Ne zaboravite da je vaše dijete jako pametno i ima dobar predosjećaj.

Ako niste zadovoljni sami sobom, postaćete nervozni i vaše dijete će to brzo osjetiti pa će i ono samo reagovati nervozom.

Bonus video: