Čak i mala beba zna ko je gazda

Bebe su izgleda svjesnije socijalne dominacije mnogo ranije nego što mislimo.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2011. 20:12h

Princip , što je veće to je bolje, važi kod mnogih vrsta u prirodi. Ptice šire svoje perje da izgledaju veće. Izgleda da ljudi glasaju za najvisočijeg kandidata na izborima. Čak i djeca uzrasta do 10 mjeseci koriste veličine da bi tumačili društvenu hijerarhiju.

Lote Tomsen i saradnici na Harvardu pokazali su djeci između 11 i 16 mjeseci seriju video snimaka u kojima su prikazivani crteži. Crteži su namjerno napravljeni apstraktno da bi se bebe fokusirale samo na informacije koje se odnose na veličinu i sukob.

U filmovima, veliki i mali crtež nalete jedan na drugog dok pokušavaju da pređu isti put. Ponekad se manji crtež sklanja većem rivalu, drugi put, veći crtež se povlači pred manjim. Tomsen mjeri koliko dugo beba zuri u ekran pošto je bitka riješena. Djeca su gledala ekran u prosjeku 20 sekundi kada se veliki crtež sklonio manjem, a samo u prosjeku 12 sekundi kada je veliki crtež pobijedio.

Dug pogled

Psiholozi se slažu da je dijete duže gledalo onu scenu u kojoj je iznenađenje bilo veće. Tomsen misli da čak prelingvinalna djeca (djeca kod koje se još nije razvio govor) razumiju dovoljno socijalnu dominaciju po tome da znaju da bitka u kojoj David pobjedjuje Golijata nije očekivana.

,,Djeca dolaze na svijet sa nekim osnovnim pojmovima. Čak prije nego što progovore - oni su spremni da razumiju fiziku i uzročnost” , kaže Tomsen. Istraživanje je takođe pokazalo da bebe stiču mentalnu zrelost da sagledaju socijalnu dominantnost oko 10 mjeseci.

,,Bila sam prilično skeptična u početku, jer sam mislila da to izgleda kao veoma nategnut koncept za malu djecu”, kaže Sara Kord koja proučava dječju kogniciju na Boston koledžu u Njujorku. ,,Podaci su prilično dobri. Bebe su izgleda svjesnije socijalne dominacije mnogo ranije nego što smo mislili”, izjavila je ona.

Bonus video: