Ekran sve više postaje dadilja

Djeca ispred ekrana u jednom danu provedu više nego vježbajući tokom cijele sedmice. Gotovo polovina u sobi ima pristup internetu, a 77 posto kompjuter ili TV.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2011. 15:59h

Previše vremena provedenog pred televizorom ili kompjuterom koči razvoj dječjeg govora i jezika, pokazalo je istraživanje Communication Trust-a na 6000 ljudi, uključujući 3000 roditelja.

Svaki šesti roditelj vjeruje da vrijeme provedeno pred televizorom uzrokuje probleme u verbalnoj komunikaciji, a više od polovine misli da mladi mogu patiti od govornih problema ako njihovi roditelji ne razgovaraju dovoljno sa njima.

Istraživanje je pokazalo da ljudi jako malo znaju o tome kad djeca treba da progovore. Samo 25 posto roditelja zna da djeca prve riječi izgovore između 12 i 18 mjeseci, dok gotovo trećina (31 posto) očekuje da to bude između šest i osam mjeseci starosti. Da djeca govore u rečenicama od tri do pet riječi do treće godine zna samo petina roditelja.

,,Dugoročne komunikacijske poteškoće ima deset posto djece jer njihov mozak ne procesuira jezik na isti način na koji to čini mozak druge djece" , kaže istraživač Jean Gross.

Djeca provode više vremena ispred ekrana u jednom danu nego što provedu vježbajući cijele nedjelje

Mladi danas prosječno provedu jedan sat i 50 minuta online na internetu te dva sata i 40 minuta ispred televizije svaki dan, što pokazuje da ekran sve više postaje dadilja, piše Daily Mail.

Utvrđeno je da djeca provode više vremena ispred ekrana u jednom danu nego što provedu vježbajući cijele nedjelje. Gotovo polovina djece od 11 do 16 godina ima pristup internetu u svojoj sobi, a 77 posto ima televizor ili kompjuter. Istraživanje ChildWisea pokazalo je da 97 posto djece od 11 do 16 godina ima mobilni telefon, što je osam posto više nego kod odraslih koji ga posjeduju.

Istraživanje je pokazalo kako djeca koriste mobilne telefone da bi pribavili seksualni materijal, za razvijanje seksualnih identiteta i intimnih odnosa. ,,Odrasli treba da izvade glavu iz pijeska i da shvatite šta se događa sa djecom", upozorava stručnjak za mlade Emma Bond. Usprkos činjenici da je Facebook navodno dopušten samo djeci starijoj od 13 godina, više od dva miliona djece mlađe od tog uzrasta ima svoj profil.

Bonus video: