Koja čaša ide uz koju vrstu pića

Što je čaša tanja i finija to je izgled vina ili žestokog pića ljepši. Kristalno staklo je skupo pa ako želite sakupiti potpuni set čaša za sve prilike, možda ćete to morati učiniti tokom dužeg vremena.
912 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2011. 15:16h

Postoji osam glavnih vrsta čaša za piće, svaka izrađena tako da dopuni ukus vina ili žestokoga pića za koje je namijenjena. Najkvalitetnije čaše su one od punog olovnog stakla ili od olovnog kristalnog stakla. Puni olovni kristal sadrži 30 posto olovnog oksida, a olovni kristal sadrži 25 posto olovnog oksida, i upravo ta baza staklu daje sjaj, prozirnost, težinu i čvrstoču. Što je čaša tanja i finija to je izgled vina ili žestokog pića ljepši. Kristalno staklo je skupo pa ako želite sakupiti potpuni set čaša za sve prilike, možda ćete to morati učiniti tokom dužeg vremena.

Čaša za vino Postoje tri različita oblika čaša za vino – kuglasta čaša s niskim stalkom, čaša u obliku tulipana i čaša za rajnska vina sa visokim stalkom. Od navedenih, i kuglasta čaša sa niskim stalkom i čaša u obliku tulipana mogu poslužiti za crno i za bijelo vino, dok se čaša u obliku tulipana može koristiti za pjenušava vina poput šampanjca i spumantea. Volumen čaša za vino je: 150 ml, 180 ml, 240 ml, 300 ml i 355 ml.

Čaša za viski- zdepasta čaša ravnih ivica i debelog dna (Škoti ne vole da im se čaša prevrne i piće prolije), volumena oko 225 ml, može poslužiti i za duga pića, kao što su razne vrste piva.

Čaše za šampanjac Šampanjac ili spumante, italijansko pjenušavo vino, trebalo bi ispijati iz visokih, tankih, koničnih čaša, koje omogućavaju brzo i ujednačeno pravljenje mjehurića. Vrsta široke čaše s niskim stalkom nije baš prikladna za pjenušava vina jer omogućava prebrzo pravljenje mjehurića.

Čaše za porto Savršen oblik za ovu čašu je kuglasto dno koje se prema vrhu ravno sužava. Porto je intenzivne arome, a uski vrh čaše pomaže u njenom čuvanju, što ne bi bio slučaj kad biste ga poslužili u širokoj čaši. Čašu za porto treba nalivati do izmedu polovine i dvije trećine njenog volumena, tako da se isparavanja mogu raspršiti u gornjem dijelu čaše.

Čaša za rajnsko vino Ovo je možda jedna od najelegantnijih i najprofinjenih vinskih čaša. Postoje oblici za svaku regiju ovih njemačkih vina. Čaša za vino iz doline rijeke Rajne ima smeđi stalak radi ogledanja boje u vinu, dok se alzaška vina piju iz čaše sa zelenim stalkom. Čaša za vina iz područja oko rijeke Moselle je brušena kako bi uhvatila svjetlost i istakla zelenkasto-zlatnu boju vina.

Čaša za konjak Ova čaša trbušastog oblika, zadržava isparavanja na suženom vrhu. Neki ljubitelji konjaka više vole balon-čaše, koje, sa stalkom među prstima, legnu u čitav dlan tako da tjelesna temperatura zagrijava konjak radi bržeg isparavanja.

Pivo: čaša, krigla Neki ljubitelji piva više vole da piju pivo iz čaša ravnih ivica, dok drugi više vole da piju iz krigle. Nijedna vrsta čaša ne utiče na kvalitet piva, no kako je pola litra piva teško oko 450 g, manja je vjerorovatnoća da će uz čvrst stisak drške teška čaša iskliznuti iz ruke.

MALI SAVJET Brušeno staklo daje primamljiv sjaj čašama za piće, no na tržištu su česte imitacije takvog stakla. Kako biste uočili razliku, palcem prijeđite preko uzorka – rubovi brušenog stakla su oštri, dok imitacija brušenog stakla ima zaobljene rubove .

Bonus video: