Brend nam definiše ponašanje?

Karakteristika određenog brenda na podsvjesnom nivou podstiče potrošače da djeluju u skladu s posebnostima brenda posebno kada posmatraju logo proizvođača
346 pregleda 0 komentar(a)
bren, Foto: Www.sallywalker.me.uk
bren, Foto: Www.sallywalker.me.uk
Ažurirano: 01.02.2011. 14:23h

Znak, logo poznatih svjetskih brendova određuje ponašanje pojedinaca, posebno kada su direktno i često izloženi njegovom direktnom vizuelnom uticaju.

To tvrde naučnici s bostonskog koledža, uz napomenu da se ponašanje u skladu s logom brenda odvija na podsvjesnom planu i to obično u skladu sa onim što karakteriše određeni logo.

To znači da će se, recimo, konzumenti energetskog pića Red Bull ponašati agresivnije od drugih, tvrde bostonski stručnjaci.

Slično tome, primijetili su da se igrači automobilskih video igrica koji upravljaju vozilo s logom Red Bulla ponašaju u skladu s karakteristikama koje se pripisuju tom brendu - agresivnost, brzina, moć, snaga i rizik.

U nekoliko slučajeva igrači su vozili poprilično nekontrolisano i nepromišljeno zbog čega su se često sudarali i gubili dragocjeno vrijeme.

„Utvrdili smo da se ljudi koji u takvim igricama voze automobil Red Bulla brže i agresivnije trkaju, katkad sasvim bezobzirno ili pretjeraju pa se slupaju", kazao je jedan od istraživača Adam Brasel.

To znači da Red Bull "daje krila" čak i onda kad samo vidimo njegov logo bez konzumacije samog proizvoda. Ključna stvar je što potrošači toga uopšte nisu svjesni.

Bitno je napomenuti da to važi za gotovo svaki brend.

Brasel napominje da to istraživanje dokazuje postojanje i “neželjenih” posljedica prostornog reklamiranja i tkz. prikrivenog oglašavanja ('product placement').

„Svi ti brendovi oko nas vjerovatno imaju veći uticaj na naše ponašanje nego što većina nas misli", zaključio je Brasel.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Psihologija potrošača (Consumer Psychology).

Bonus video: