Istine i zablude o pranju veša

Ako ste mislili da hladna voda ne može da opere robu ili da sortiranje odjeće prije pranja nije potrebno, onda je vrijeme da vam otkrijemo nekoliko neistina o pranju robe
128 pregleda 0 komentar(a)
veš, Foto: Www.shutterstock.com
veš, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 26.01.2011. 15:41h

Ako je odjeća jako prljava treba staviti više deterdženta

Definitivno najveći mit kojim se postiže suprotan efekat. Ako dodate vašem vešu više deterdženta od preporučenog, program koji ste odabrali ne može da ispere sav deterdžent. To će oštetiti robu i izazvati alergijske reakcije na koži. Pridržavajte se pravila istaknutih na deterdžentu ili mašini za veš.

Odjeća ne može dobro da se opere u hladnoj vodi

Još jedna neistina. Deterdženti za pranje veša podjednako su topivi i funkcionalni u hladnoj i toploj vodi. Neki materijali nikada ne smiju da se peru u toploj vodi, ali svejedno ih možete uspješno oprati. Peškire, čarape i donji veš svakako bi trebalo da se peru u toploj vodi.

Odjeća se stisne tokom pranja

Ako nije riječ o osjetljivim materijalima kao što je vuna koju treba prati po posebnim uputstvima, odjeća se neće stisnuti dok se pere, već u mašini za sušenje.

Izblijedjelim farmerkama nema spasa

Možda ipak ima - pokušajte da starim izblijedjelim farmerkama vratite boju pranjem u mašini i to tako što ćete zajedno oprati stare i nove i dodati u mašinu šaku - dvije soli. Višak boje s novih farmerki preći će na stare.

Bonus video: