Kako da vam predmeti od kože traju dugo

Ako pravilno održavate kožne predmete , dugo će zadržati lijep izgled. Uštedjećete dosta novca i izgledaćete uredno.
406 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2011. 11:46h

Čizme - Čizme redovno čistite kremom za cipele, a povremeno ih namažite vazelinom koji hrani kožu. Da zadrže oblik, posle svakog izuvanja, u njih stavite stare vunene čarape u koje ste stavili novinsku hartiju. Ako su čizme mokre od snijega ili kiše, prvo treba da se sasvim osuše, dalje od izvora toplote, zatim ih dobro iščetkajte i namažite kremom.

Kožna odjeća - Mokru odeću od kože odmah osušite na vješalici i na vazduhu. Osušenu odjeću prebrišite vatom koju ste natopili vazelinom. Suvišni vazelin uklonite mekom krpom.

Torbice od jelenske kože - Prije čišćenja ih sasvim posušite, zatim prebrišite krpom koju ste natopili etrom. Na kraju tarbicu dobro istrljajte šmirglpapirom (ne pregrubim).

Galanterija od krokodilske kože - Razne predmete od krokodilske kože možete očistiti ricinusovim uljem, zatim ih prebrišete krpom i namažete neutralnom kremom za obuću. Na kraju dobro izglačajte lanenom krpom.

Galanterija od zmijske kože - Predmete od zmijske kože čistimo rastvorom mlake vode i amonijaka u odnosu 1:2 prebrišemo suvom krpom i ostavimo da se suše na suncu.

Imregnacija kože - Talogom kafe namažite đonove i druge djelove kože na kojima se vide bijele fleke ili rubovi od vode ili soli (to su znaci da koža propušta vodu). Cipele najpijere obrišite mokrom krpom, pa kada se osuše premažite ih talogom kafe i ostavite da se osuše na vazduhu. Na kraju izbrišite premaz taloga i cipele namažite kremom za obuću.

Cipele od prave kože ćete duže nositi i neće propuštati vodu ako ih prije prvog nošenja premažete ricinusovim uljem, kojim treba namazati i đonove. Cipele neko vrijeme ostavite da koža upije ulje, a zatilm ih izglancajte.

Bonus video: