Što više povrća na tanjiru

Većina mama mora da prođe kad-tad sljedeći izazov: navesti djecu da pojedu povrće. Većina djece odmahnuće glavom i frknuti nosićem samo na pogled u nešto zeleno.
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2011. 14:16h

Evo nekih zabavnih i jednostavnih načina kako navesti djecu da pojedu povrće.

Zabavna prezentacija - Djeca vole zabavu i šaroliku hranu. Narežite nekoliko štapića šargarepe, krugova krastavca, sitnog paradajza, i kriški paprike i sve ih poslažite na tanjir. Možete da napravite lice koristeći krugove krastavca za oči, štapiće mrkve za obrve, sitni paradajz za nos i usta, a kriškama paprike da oblikujete facu. Poslužite sa sosom i kockicama hljeba sa strane.

Stvorite rutinu - Pokušajte da poslužite makar jednu vrstu povrća sa svakim obrokom koji jede vaše dijete. Možete da kombinujete razne salate i kuvano ili sirovo povrće, ali uvijek poslužite makar jedno uz svaki obrok. Vaše dijete ih neće možda odmah pojesti, ali kada vide da je povrće standardni dio obroka moguće je da će pokušati.

Postavite dobar primjer - Pokažite svojoj djeci da je povrće ukusno puneći svoj tanjir upravo time.

Postanite kreativni - Većina djece voli špagete, pa stavite nekoliko komada povrća (npr. brokulu, karfiol, paprike) u rezač hrane i sameljite ih. Dodajte tu mješavinu u sos za špagete da bi nastalo vrlo hranjivo jelo. Ali potrudite se da ne pretjerate i stavite previše povrća, jer bi moglo da promijeni ukus sosa. Trik je u tome da počnete polako i postepeno da povećavate količinu povrća da se paleta ukusa kod vaše djece mijenja.

Kolači od povrća - Dodajte sitno narendanu mrkvu ili tikvicu u svoj standardni recept za kolače. Takođe možete da napravite kolače ili pitu od bundeve. Ovo je odličan način kako djeci dati ukusnu poslasticu, i istovremeno postići da pojedu dobru količinu povrća.

Pravilo jednog zalogaja - Predlažemo i ovo pravilo: čak i ako djeca ne vole izgled povrća, moraju da pojedu makar jedan zalogaj. Ako im se ni tada ne svidi, onda ne moraju da pojedu. Ovo poništava mnoge svađe oko jela tokom obroka. Pokušajte, mogli biste biti prijatno iznenađeni koliko različite hrane vaša djeca zapravo žele da pojedu.

Bonus video: