Izađite na kraj s nezgodnim poslodavcem na razgovoru za posao

Odlazite na razgovor u vezi novog radnog mjesta, unaprijed ste se već pripremili, ali ne pada vam na pamet da vas tamo čeka možda neki namoćor. Evo šta da uradite
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2011. 14:16h

Na razgovoru za posao morate da očarate, ali u tome vam planove ponekad mogu pomutiti sami poslodavci, a da ni sami toga nisu svjesni. Što da uradite kada se susretnete s nekim od ovih tipova?

ODLUČNO UKOČENI

Oni brinu da sve ide po planu i programu, da su vam postavljena sva pitanja i da su u svakoj kućici označili vaš odgovor. Nisu nešto pretjerano kreativni i ne odstupaju od zamišljenog postupka koji podrazumijeva intervju za posao. Puno će da zapisuje, ali ćete s njim imati malo ličnog kontakta.

Kako postupiti? Oni žele odgovore na već zamišljena pitanja i ne puno mimo toga. Najbolje bi bilo da pokušate da odgovorate sažeto, jezgrovito i informativno. Pokušajte da ne brzate previše: ipak im ostavite vremena da popune sve svoje “kućice” u bilješkama koje vode.

BRBLJIVCI

Prije nego što se zaista osvrnete na intervju i važna pitanja, ovaj će ćaskavac već uživati razgovarajući o siru koji je probao kod rođaka, pokušaće da se prisjeti ko je od njegovih poznanika išao s vama na fakultet i tome slično.

Kako postupiti? Pokušajte da sarađujete donekle. Ćaskanje vam može pomoći da razvijete odnos s osobom koja vas intervjiše za posao. Ali, u nekom trenutku skrenite temu i pokažite da niste došli samo da ćaskate, nego i da radite. Želite da vas zapamte kao sposobnu osobu – ne želite da budete samo simpatični i prijateljski nastrojeni. Budite sve to, ali se i usredsredite na ono što želite, a to je – posao.

NEPRIPREMLJENI

Ne, ovaj put ste se vi i te kako pripremili, ali osoba s kojom razgovarate nije. Možda je i pokušala, ali ima posla, a prvi put je danas odahnula upravo sada kad ste vi tamo, a čak niti to nije neki odmor.

Kako postupiti? Možda činjenica da vaš mogući budući poslodavac nije čak ni pročitao vaš CV djeluje frustrirajuće, ali nemojte to pokazati. Pokušajte da izvučete najbolje iz priče i da sami iznesete, u malo riječi, neke od svojih najvećih prednosti, nagrade i određena postignuća, te eventualne dodatne sertifikacije i znanja.

Bonus video: