Za super tate

Pričanje priča i zajednički obroci jačaju bliskost

Ako realno nemate vremena da sa djecom provedete onoliko vremena koliko biste željeli, prihvatite neke navike koje će biti korak više za bliskost, podršku i osjećaj zajedništva
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2011. 14:01h

Pričajte djeci priče

Najmlađi istinski uživaju kada im tate pričaju priču. Izaberite zanimljivu priču i uživajte u svijetu mašte zajedno sa djecom. Ako nemate baš talenta za pripovijedanja, ne brinite, neće vam zamjeriti - činjenica da se tata potrudio da im dočara neku priču je dovoljna da vas gledaju i slušaju ne trepćući.

Isključite televizor

Porodično gledanje TV programa može da bude zabavno, ponekad i poučno, ali tako definitivno ne pospješujete interakciju sa djecom niti provodite zajedničko vrijeme kvalitetno. TV je inače sve češće izgovor za nedostatak komunikacije u porodici. Pored toga, razmislite da li želite da na stavove vašeg djeteta utiče televizijski program.

Jedno veče nedjeljno zajedno

Ako ste stalno u trci i realno ne možete da provedete sa djecom onoliko vremena koliko biste zaista željeli, odaberite jedno veče u nedjelji i proglasite ga porodičnim. Tokom tih večeri roditeljima nije dozvoljeno da se bave poslom, obavljaju telefonske pozive ili kućne obaveze, a djeca to veče ne moraju da uče ili se bave sportom, to veče provedite zajedničko slobodno vrijeme. Te večeri možete da planirate društvene igrice, zajedničko spremanje omiljenog kolača ili čak pripremanje mini pozorišne predstave u kojoj svako ima svoju ulogu. Cilj: razvijanje osjećanja zajedništva, jedinstva i jačanje porodičnih veza.

Zajednički obroci

To je još jedna prilika za osjećaj zajedništva i posvećenost porodici — zajednički obroci. Radnim danima je za većinu porodica neizvodivo da organizuju sva tri obroka zajedno, ali barem jedan obrok dnevno može da bude za porodičnim stolom i kvalitetno provedeno vrijeme.

Domaći zadaci - pomozite djetetu

Iako ponekad ne možete da se prisjetite svega što se učilo u školi ili se gradivo u međuvremenu promijenilo i djeca sada uče neke nove stvari, nemojte da vam bude teško da prelistate knjigu ili potražite na internetu odgovor na neko pitanje. Dijete traži vašu pomoć, jer osjeća da na vas može da se osloni. Cilj – nenadoknadiv osjećaj zajedništva i podrške.

Uživajte napolju bez obzira na hladne dane

Pridružite se djeci u zimskim igrama i prihvatite njihov entuzijazam! Zajedno sa svojim mališanima prisjetite se igara i zabava u kojima ste uživali kao dijete, vodite ih na sankanje ili klizanje. Uživajte u radosti i podijelite je s njima.

Preporučujemo za Vas