Amerikanci smatraju da su božićni običaji staromodni

Da li su Hrišćani oduvijek slavili Božić, da li se Hristovo rođenje slavi samo 25. Decembra, Xmas ili Chrismas, najveći hrišćanski praznik..-samo su neke od nedoumica u "zemlji mogućnosti".
351 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2011. 10:12h

Amerikanci često vjeruju u razne priče o Božiću koje su neistinite, što je i potvrđeno decembarskim istraživanjem tamošnjih naučnika. Svojim pogrešnim razmišljanjem donose zaključke o načinu na koji bi se ovaj praznik trebao slaviti.

Evo nekih američkih mitova o Božiću:

1. Hrišćani su oduvijek slavili Hristovo rođenje: Netačno! Tokom nekoliko prvih vjekova hrišćanstva, Hristovo rođenje se uopšte nije proslavljalo. Postoji više razloga, ali je možda najznačajniji da su prvi Hrišćani smatrali ovaj čin paganskim. Proslava rođendana je takođe bila zabranjena.

2. Božićni običaji su staromodni: Ovo takođe nije istina. Darivanje kao čin božićne tradicije nije staromodan. Naizmjenično u 4., konstantnije tokom 5. vijeka, Božić je obilježavala samo crkva. Ukrašavanje jelki i slavlja su tek kasnije zaživjela. Darivanje je takođe bio običaj nekih paganskih praznika, uključujući Božić i Pirovanje, i tek se u srednjem vijeku počelo praktikovati(prvo u Engleskoj, pa dalje u Evropi). Ipak, jelka se prvo počela kititi u Evropi, pa tek onda u Americi.

3. Svi Hrišćani slave Božić: Apsurdno! Postoje, čak i danas, Hrišćani koji odbijaju da slave Hristovo rođenje, poput Jehovnih svjedoka. Istina je da je Vaskrs jedini praznik koji slave svi Hrišćani, ali čak ni tu svetkovinu ne obilježavaju svi istog dana.

4. Božić se slavi samo 25. decembra: Mnogi Amerikanci ne znaju da pravoslavni Hrišćani slave Božić 7. januara. Takođe im je strano Bogojavljenje, jedan od najvećih hrišćanskih praznika kojim mnogi Hrišćani završavaju božićno svetkovanje.

5. Pisati "Xmas" umjesto "Christmas" je neučtivo: Amerikanci se često žale da "Xmas" na neki način "uklanja Hrista(Christ) iz "Christmas". To nije slučaj. "X" u "Xmas"-u je kristogram koji označava Hrista. U ostalim jezicima ne postoji slovo za grčko X, ili ga jednostavno drugačije pišu (koristeći CH).

6. "Srećni praznici" umjesto "Srećan Božić"? : Misao da ljudi pod nekom vrstom prinude govore "Srećni praznici" umjesto "Srećan Božić" je u potpunosti apsurdna. Amerikanci su sigurni da postoje kampanje koji imaju za cilj iskorjenjivanje božićnog pozdrava.

7. Božić je najveći hrišćanski praznik: Mnogi ovo smatraju istinitom tvrdnjom, ali je to, bez sumnje, zabluda. Iz teološke perspektive, Vaskrs predstavlja najvažniji hrišćanski praznik kojim se proslavlja Isusovo uskrsnuće. Postoje podaci da se Vaskrs slavio vjekovima prije nego je Božić i uvršten u hrišćanski kalendar.

Bonus video: