POSKUPLJENJE

Za 20 godina čokoladu ćemo plaćati koliko i kavijar

Konzumacija čokolade u svijetu raste brže od proizvodnje kakaa, a to nužno znači drastično poskupljenje čokolade u budućnosti.
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.01.2011. 00:00h

Konzumacija čokolade u svijetu raste brže od proizvodnje kakaa, a to nužno znači drastično poskupljenje čokolade u budućnosti, upozoravaju iz Cocoa Research Associationa, piše popsci.com.

Zanimljiv je podatak kako se cijena kakaa udvostručila u posljednjih šest godina.

Biljka kakaa raste isključivo u ekvatorijalnom pojasu, na širinama 10 stupnjeva južno ili sjeverno od samog ekvatora, a dodatni je problem što uzgajivačima te biljke fale poticaji za novu proizvodnju, odnosno sadnju novih biljaka, kad postojeće odumru.

Kakaov genom

Čokoladni giganti poput Hershey i Mars Inc., uspjeli su izdvojiti kakaov genom, koji bi trebao poboljšati napore da se uzgoje otpornija stabla kakaa, koja bi davala i više plodova. Mali uzgajivači zarađuju samo 80 centi na dan, a to je nikakav poticaj za dalji uzgoj.

Prema pisanju Independenta, velik dio tih uzgajivača jednostavno odlaze u velike gradove, u potrazi za boljom plaćom i životom. Konačni rezultat ovakvog trenda pada uzgoja kakaa, mogao bi rezultirati cijenom obične male čokoladice od 60 kuna!

U rangu s kavijarom

Za 20 godina, čokolada bi mogla biti u rangu s kavijarom po cijeni. 'Postaće toliko rijetka i skupa, da je obični ljudi jednostavno neće moći priuštiti', zaključio je John Mason, izvršni direktor i osnivač Vijeća za istraživanje očuvanja prirode.

Preporučujemo za Vas