Nagli prestanak vježbanja može da dovede do pojačanih simptoma depresije

153 pregleda 0 komentar(a)
vježbanje, vježbe, fitnes, Foto: Shutterstock
vježbanje, vježbe, fitnes, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.03.2018. 11:14h

Nagli prestanak vježbanja može da dovede do pojačanih simptoma depresije, pokazalo je novo istraživanje.

Doktorand Džuli Morgan sa Univerziteta u Adelejdu u Australiji objasinila je sedam različitih istraživanja koja su proučavala dejstvo prestanka vježbe.

Analiza je obuhvatala 152 odrasla ispitanika koji su vježbali barem tri puta nedeljno, po najmanje 30 minuta, tokom tri mjeseca.

U svom radu objavljenom u "Journal of Affective Disorders", Morgan je iznijela saznanje da u pojedinim slučajevima prekidanje vježbanja dovodi do povećanih simptoma depresije, i to samo tri dana nakon prestanka.

Drugi su simptome iskusili nedelju dana ili dvije nedelje nakon prekida. Zanimljivo je da su žene doživjele više simptoma depresije nego muškarci, piše Metro.

Stariji naučnik koji je radio na istraživanju, šef odjeljenja psihijatrije profesor Bernhard Baune rekao je da su se depresivni simptomi pojavili nezavisno od tipičnih bioloških markera, ali priznaje da je neophodno sprovesti dalja istraživanja na tu temu prije nego što se donese konačan zaključak.

"Za sada je važno da ljudi razumiju mogući uticaj naglog prekidanja vježbanja na mentalno zdravlje", zaključio je, prenosi B92.

Bonus video: