Hemikalije koje se nalaze u kozmetici i namještaju mogu uticati na razvoj mozga djece

65 pregleda 0 komentar(a)
ruke, dijete, Foto: Shutterstock
ruke, dijete, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.03.2018. 12:14h

Izloženost hemikalijama koje se koriste za izradu predmeta kao što su kozmetika, namještaj i plastika može se povezati s poremećajima razvoja mozga kod djece, upozorava istraživanje francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja Univerziteta Paris-Sorbonne.

Istraživanje je otkrilo da brojne uobičajene hemikalije mogu ometati djelovanje hormona štitne koji su nepohodni za normalan razvoj mozga djece tokom trudnoće.

Povećanje hemijskih proizvoda dovelo je do širenja hemijske zagađenosti okoline, pokazalo je istraživanje, navodeći da hemikalije koje oštećuju štitnu predstavljaju stvarne rizike za razvoj i zdravlje djece.

Stručnjaci su pregledali objavljene dokaze o hemikalijama, kao što su pesticidi i hemikalije koje se koriste u proizvodnji ljekova, kozmetike, namještaja i plastike.

"Pregledali smo dokumentiranu izloženost trudnica i djece raznim mješavinama hemikalija koje oštećuju hormone štitne i vidjeli vjerodostojnu povezanost s povećanom pojavom neuroloških stanja, uključujući poremećaje poput autizma i hiperaktivnosti“" kazala je profesorica Barbara Demeneiks.

Matični hormoni štitne su neophodni za razvoj mozga djece. Ranija istraživanja su pokazala da čak i umjereni poremećaj hormona može uticati na kognitivni razvoj i povećati rizik od poremećaja razvoja mozga, prenosi klix.ba.

Bonus video: