Evo šta se dešava u tijelu nakon što popijete kafu na prazan želudac

100 pregleda 0 komentar(a)
kafa, Foto: Shutterstock
kafa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.03.2018. 10:14h

Kafa sadrži razne antioksidante, ali ako se pije na prazan želudac, može da napravi više štete nego koristi.

Naučnici su proučavali šta se dešava u tijelu nakon što natašte popijemo jedan od najomiljenijih napitaka u svijetu, bez obzira na to je li je riječ o turskoj kafi, instant varijantama ili onoj s mlijekom.

Došli su do sljedećih zaključaka:

1. Povećava se nivo želudačne kiseline

Kafa u praznom želucu povećava proizvodnju hlorovodonične kiseline, što je loše za ljude koji boluju od gastritisa i imaju povećan nivo želudačne kiseline. Zato raste rizik od nastanka čireva, a pojačava se hronični gastritis, sindrom iritabilnog creva i želudačnog refluksa.

2. Postajemo anksiozni i podložniji stresu

Kafa utiče na povećanje novoa hormona stresa kortizola, naročito ako se pije na prazan želudac. Hrana djeluje umirujuće na organizam i ublažava negativno dejstvo kafe, pod uslovom da je riječ o zdravim namirnicama.

3. Smanjuje se nivo hormona sreće

Kofein ometa proizvodnju serotonina, neurotransmitera odgovornog za osjećaj zadovoljstva i sreće. Njegov nedostatak je glavni uzrok depresije i mentalnih bolesti.

Iako ćete nakon ispijanja omiljenog napitka na prazan želudac najpre osjetiti naglo podizanje raspoloženja, za sat-dva ono će pasti, piše Index.

Ako kafu pijete nekoliko puta dnevno, lučenje serotonina počeće da zavisi od spoljašnjih činilaca, a ne od rada organizma, prenosi B92.

Bonus video: