Da li se empatija stiče ili zavisi od genetike?

55 pregleda 0 komentar(a)
zagrljaj, tinejdžeri, Foto: Shutterstock
zagrljaj, tinejdžeri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.03.2018. 11:40h

Empatija, sposobnost poistovećivanja s drugom osobom, njenim stanjima i osjećanjima, rezultat je našeg iskustva i odgoja, ali u određenoj mjeri na njen razvoj utiču i geni, pokazalo je istraživanje britanskih i francuskih naučnika.

Otkriće je korak napred u razumijevanju autizma. Osobe koje boluju od ove bolesti, između ostalog imaju poteškoća u izražavanju svojih osjećanja, želja, potreba, sposobnosti i problema s kojima se svakodnevno bore, a to se odražava na njihovo ponašanje.

Najveću genetsku studiju o empatiji u kojoj je učestvovalo više od 46.000 osoba organizovala je kalifornijska biotehnološka kompanija "23andMe" koja privlači klijente kako bi uz pomoć genetskih testova istražili svoje poreklo, ali i sklonost prema različitim bolestima.

U studiji su učestvovali i naučnici s Pasterovog instituta, a rezultate su objavili u časopisu Translational Psychiatry.

Nema objektivnog mjerila za empatiju, ali naučnici su studiju bazirali na rezultatima "koeficijenta empatije". On je rezultat rješavanja upitnika koji je 2004. napravljen na univerzitetu u Kembridžu.

Naučnici su proučili rezultate upitnika i genome spomenutih 46.000 osoba, analiziravši ih na temelju uzorka izlučevine iz nosa. Zaključili su da se "empatija djelimično nasleđuje putem gena".

"Najmanje desetina varijacije gena povezuje se s genetskim faktorima", rezimirali su u saopštenju Instituta Paster. U njemu stoji i da su genetske varijacije koje smanjuju empatičnost povezane s povećanim rizikom od razvoja ekstremne introvertiranosti.

"Istovremeno je novo istraživanje potvrdilo podatak po kome žene u prosjeku pokazuju više empatije od muškaraca. Međutim, ta razlika ne zavisi od našeg DNK, već od uticaja hormona i socijalizacije", stoji u saopštenju Kembridža. Empatija, sposobnost poistovećivanja s drugom osobom, njenim stanjima i osjećanjima, rezultat je našeg iskustva i odgoja, ali u određenoj mjeri na njen razvoj utiču i geni, pokazalo je istraživanje britanskih i francuskih naučnika, prenosi B92.

Bonus video: