Zdravstveni problem o kojem muškarci nikada ne govore

153 pregleda 0 komentar(a)
depresija, Foto: Shutterstock
depresija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.03.2018. 10:39h

Slika u glavi: najgora osoba na svijetu vam šapuće na uvo, a vi joj vjerujete svaku izgovorenu riječ - toliko toga da počnete vremenom da se izolujete od drugih ljudi. Tako opisuje depresiju tridesetdvgodišnji Del Robinson.

U 2015. skoro pet odsto muškaraca prijavilo je da je tokom prethdne godine bar jednom imao "depresivnu epizodu". Međutim, terapeuti vjeruju da je riječ o mnogo većem procentu muškaraca koji se bori sa depresijom.

Broj muškaraca kod kojeg je utvrđeno da pati od depresije duplo je manji od broja depresivnih žena, ističe psiholog Ronald Levant.

"To je najčešća dijagnostifikovana mentalna bolest i mnogo je više muškaraca koji pate od nje", navodi Levant.

Osjećanja koja se javljaju usljed depresije ne prlaze za nekliko dana ili nedelja to je način na koji je Robinson saznao da nešto nije u redu.

"Polako sa počeo da dižem ruke od svojih hobija i interesovanja. Fali mi energije da u njima uživam. Nisam spavao, nisam jeo, bio sa razdražljiv i bilo mi je teško".

Za Robinsona takva osjećanja nailazila su u talasima i nije mogao da predoseti da nadlaze.

"Osjećaj je zaista težak. To bukvalno otežava moje mišiće i tijelo. Osećam nizak nivo energije. Ja sam maratonac i satima bih mogao da trčim bez zaustavljanja".

Dvadesetdevetogodišnji Džošua Behari počeo da je da se bori sa depresijom u 22. takođe osjeća nedostatak energije, piše Men's Health.

"Depresija me je učinila nemoćnim da osjećam bilo kakve emocije. Osjećao sam kao da je mom životu došaoo kraj i zato što nisam vjerovao nisam ni mogao da se oporavim".

Dvadesetdvgodišnji Adam Džašen osjećao je da gubi nadu.

"Nikada to neću zaboraviti. Samo želite da prođe. Taj momenat djeluje veoma stvarno i zastrašujuće."

Muškarci su uglavnom učeni da suzbijaju bilo kakvo osjećanje slično tugi tokom svog detinjstva, navodi Rabinovic. Dakle, čak iako je depresija veoma česta kod muškaraca, veoma mali broj njih spreman je da to prizna.

Behari nije govorio o svom stanju jer je na to gledao kao na slabost. Umjesto toga, pokušavao je to da sakrije. Pravio se da se ne osjeća tužno ili iscrpljeno, već da spava normalno i da uspjeva da izlazi na kraj sa stresom.

"Muškarci ne pokazuju svoje slabosti, tugu ili ranjivost", ističe Rabinovic.

Umjesto toga mnogi muškarci budu ljuti i razdražljivi, prebacuju krivicu na posao ili čak počnu da imaju problema sa pićem. Ovakvo ponašanje smatraju društveno prihvatljivim načinom da se otarase loših osjećanja.

"To jje djelimično razlog zašto se kod žena češće dijagnstifikuje depresija nego kod muškaraca".

Promena ovakvog načina razmišljanja često zahteva terapiju, ali pošto se muškarci plaše da pričaju o tome, često ih ohrabruju članovi porodice ili prijatelji. Jaka društvena mreža može da spriječi depresiju, prenosi B92.