Hrana koju nikada ne biste smjeli jesti prije ili poslije treninga

Prema riječima nutricionistkinje Lambert, obnova tijela sa karbohidratima važna je koliko i sa proteinima
129 pregleda 0 komentar(a)
trening, voda, Foto: Shutterstock
trening, voda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.04.2018. 16:14h

Bez obzira da li ste posvećeni jogi ili svakodnevno trčite, trebali bi obratiti pažnju i na ono što jedete prije ili poslije treninga.

Postavlja se pitanje - da li ćete srušiti sve benefite vašeg trčanja od 10 kilometara, ako ste prije toga jeli čizburger i čips. Da li će puter od kikirikija ili protein shake stvarno pomoći vašim mišićima nakon napornog treninga?

Dok neki treneri se kunu u zaslađene sokove i suplemente, drugi će savjetovati da trenirate praznog želuca, kako bi odmah počeli u startu topiti masne naslage.

Nahraniti sebe prije ili nakon treninga je široka tema, i sve zavisi od vaših ciljeva. Ali koja je hrana koju želite izbjeći po svaku cijenu?

Trener Toby Hantington-Vitlej, koji radi u bokserskoj teretani Kobox u Londonu kaže da ne bi trebali obilno jesti hranu sa visokim procentom masnoće pred trening.

“Ovo može biti veliko opterećenje na probavni sistem, a da ne pominjemo trenutne muke kada trenirate na pun stomak”, dodaje Huntington-Vitlej, prenosi The Independent.

Nutricionistkinja Rianon Lambert kaže da je najčešća zabluda u periodu pred trening da trebate piti sportska pića za energiju, za koje je objasnila da sadrže i do dvije trećine šećera u svom sastavu.

“Unatoč velikim marketinškim kampanjama sa top modelima i nabildanim slavnim ličnostima, suplementi nisu ništa bolji. Bez obzira kako efektivni bili, oni nikada neće moći zamjeniti zdravi način života sa pravom hranom, vježbom i dobrim snom”, rekla je Lambert za The Independent.

Ona savjetuje da se pije voda prije treninga, dok Hantington-Vitlej savjetuje da se uzme lakši obrok sat prije treninga. Jer sadrži karbohidrate i proteine.

“Šolja kafe ili zelenog čaja takođe može biti korisna u periodu pred trening, jer će pomoći metabolizmu i osigurati antioksidante”, kazao je Hantington-Vitlej.

Za obrok poslije treninga važno je da ispravno nadoknadite energiju i pomognete obnovi mišića.

Prema riječima nutricionistkinje Lambert, obnova tijela sa karbohidratima važna je koliko i sa proteinima.

“Ova kombinacija će vam pomoći u obnovi vaših mišića, ali i njihovom rastu”, navodi Lambert.

Lambert i Hantington-Vitlej slažu se u ocjeni da treba izbjeći po svaku cijenu alkohol nakon treninga.

Iako su neke studije navodile da pivo pomaže u efektu obnove u kombinaciji sa sportstkim pićima, oboje nutricionista kažu da pivo ima veoma malo uticaja na nivoe hidratacije.

Lambert savjetuje da se jede u roku od 45 minuta od završetka treninga.

Hrana kao što su jaja, zob, sir, su dobri sa proteionom i karbohidratima.

Najvažnija stvar imati pored sebe u periodu prije i poslije treninga je voda.

Voda je ključna u nadoknadi tekućine i elektrolita koje izgubite tokom znojenja dok vježbate, prenosi Radio Sarajevo.

Bonus video: