Kažnjavanje djece u školama utiče na njihovo mentalno zdravlje

"Takvo kažnjavanje nam neće pomoći da stvorimo jake i otporne ljude, pune samopouzdnja"
110 pregleda 4 komentar(a)
škola, učionica, đaci, Foto: Shutterstock
škola, učionica, đaci, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.04.2018. 10:14h

Rastuća popularnost primjene politike "nulte tolerancije" na nedolično ponašanje učenika u školama u Velikoj Britaniji dovodi do krize mentalnog zdrvlja, žale se tamošnji prosvetari.

Neki čak navode da često kažnjavanje, koje podrazumijeva kazneni ostanak posle časova, izolaciju i izopštavanje đaka koji krše pravila, predstavlja "ništa manje od zlostavljanja djece", kako je Džonatan Rediford, nastavnik iz Samerseta, okarakterisao "nultu toleranciju".

On je naveo primjer devojčice koja je razgovarala telefonom na času, svjesna da to nije dozvoljeno, zbog čega je izbačena sa časa. Problem je u tome što je razgovarala sa majkom, pripadnicom britanske vojske, koje se nalazila u misiji u Iraku, i koju nije čula cijelih mjesec dana.

"Takvo kažnjavanje nam neće pomoći da stvorimo jake i otporne ljude, pune samopouzdnja", zaključio je Rediford.

Učitelj iz Londona Majkl Holand ovakvu vrstu kažnjavanja nazvao je "okrutom, viktorijanskom, kao iz vremena koje u svojim djelima opisuje Čarls Dikens", piše Telegraf.

Početkom godine, direktor škole u Grejt Jarmutu Beri Smit, koji je postao poznat po zabrani đacima sa neurednom frizurom da dolaze u školu, uveo je potpunu zabranu žvakaćih guma u školi. Roditelji su se žalili da su djeca koja su žvakala žvake bivala zatvarana u izolovanu prostoriju.

Pomalo bizarno zvuči i podatak da su đaci Trgovačke akademije u Bristolu bivali kažnjavani zbog cipale koje se nisu dovoljno sijale. Za kaznu bi morali da stoje mirno i gledaju u zidni sat. Roditelji su se žalili i da su neka kažnjena djeca morala da nose trake oko vrata sa naptisom "Imam 24 sata da dovedem svoju uniformu u red".

Sekretar unije nastavnika Velike Britanije Ros Meknil kaže da se na prosvetne radnike vrši pritisak da primjenjuju "rigidne sankcije i da kažnjavaju učenike kad god za to postoji njihovo loše ponašanje kao razlog, kao i da kaznene mjere nekada podrazumjevaju i gladovnje i da dovode djecu do umora i anksioznosti".

"Nastavnici su veoma zabrinuti zbog stepena anksioznosti kod djece, samopovređivanja i nezadovljstva do koga sve to dovodi", kaže Meknil, prenosi B92.

Bonus video: