Osjećate li da vas hvata gripa, popijte čašu crnog vina

107 pregleda 0 komentar(a)
vino, čaša vina, Foto: Shutterstock
vino, čaša vina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.03.2018. 18:14h

Sezona gripe je na svom vrhuncu pa je svaki savjet kako se zaštititi i izliječiti od ove neugodne bolesti dobrodošao.

No za razliku od većine dosadnih savjeta koji vam preporučuju izbjegavanje boravka u većoj grupi ljudi, puno limuna i mirovanje, savjet koji donosi portal Independent mogao bi vam se svidjeti.

Kad gripa napadne, a to znači bolno grlo, povišena temperatura, kašalj i začepljen nos, najučinkovitije rješenje mogla bi biti čaša vina ili, prema starom dobrom receptu, šoljica vrućeg čaja.

Naime, studija koju je sproveo Medicinski fakultet iz Vašingtona, otkrila je da elementi sadržani u crnom vinu, crnom čaju i borovnicama mogu pomoći kod gripe.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Science, a opisuje eksperimente izvedene na miševima. NAučnici su objasnili da flavonoidi iz navedenih namirnica udružuju snagu s bakterijama iz probavnog trakta (Clostridum oribiscidens), te zajedno stvaraju metabolite koju pojačavaju odgovor imunološkog sistema.

Rezultat toga su blaži simptomi i kraće trajanje bolesti.

“Već godinama se zna da flavonoidi štite i jačaju imuno sistem”, rekla je Ešli Stid, autorka studije.

“Flavonoidi su česti u našoj ishrani pa je važna implikacija naše studije to da flavonoidi u kominaciji s probavnim bakterijama štite od gripe i drugih virusnih infekcija.

Potrebano je obaviti još istraživanja, no već sada su rezultati intrigantni.” No prije nego ovo upotrijebite kao razlog da otvorite bocu vina, važno je da znate da istraživanja na ljudima još nisu sprovedena. Kako točno flavonoidi iz vina, čaja i borovnica pomažu da se osjećate bolje, tek treba otkriti, prenosi Moje vrijeme.

Bonus video: