Koja se to biljka naziva kraljevskom biljkom?

U narodnoj medicini, koristi se protiv upale želuca i bolova u stomaku, glavobolje, kašlja, astme, protiv nesanice i za smirenje, dobar je diuretik, a vjeruje se i da je afrodizijak
288 pregleda 0 komentar(a)
bosiljak, Foto: Shutterstock.com
bosiljak, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 22.02.2018. 17:14h

U pitanju je bosiljak. Od njega se pravi čuveni pesto Genovese, savršen je kao dodatak salati od paradajza a jedna od mnogih sorti bosiljka, Tajlandski bosiljak, dodaje se u mlijeko ili slatku pavlaku od kojih se kasnije prave veoma ukusne čokolade i sladoledi.

Koristi se korijen, stabljika i listovi, a čak su i pupoljci jestivi i vrlo su ukusni.

U narodnoj medicini, koristi se protiv upale želuca i bolova u stomaku, glavobolje, kašlja, astme, protiv nesanice i za smirenje, dobar je diuretik, a vjeruje se i da je afrodizijak. Žvakanje listovi bosiljka rješava problem sa zatvorom.

U antici se koristio kao flaster posle ujeda insekta, zmije ili škorpije.

Čaj od bosiljka:

Jednu kašiku osušenog bosiljka prelijte sa dva decilitra ključale vode. Ostavite da odstoji deset minuta pa procijedite. Pijte mlak čaj.

Kako da uzgajite bosiljak u saksiji:

Bosiljak cvjeta od juna do oktobra. Treba ga posijati u rano proljeće i ako želite da ga presadite, učinite to u aprilu ili maju.

Ne traži puno njege. Redovno ga zalivajte, leti svakodnevno, pobrinite se da ima dovoljno svijetla ali da ne stoji na direktnoj svjetlosti sunca jer to isušuje njegove listove.

Povremeno ga ošišajte, a kad kidate listove za konzumaciju, najbolje je da kidate vrhove kako bi porasli novi izdanci, prenosi Budoar.

Bonus video: