BOLJA FLEKSIBILNOST

Smanjite stres jutarnjim istezanjem

0 komentar(a)
istezanje, Foto: Shutterstock
istezanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.02.2018. 14:14h

Ukoliko nemate vremena da vježbate i stalno ste pod stresom, savjet je da se što češće istežete. Istezanje omogućava bolju fleksibilnost i snabdjevenost tijela kiseonikom. Ovaj način rekreacije dovodi do blagog porasta temperature mišića koja stimuliše nervni sistem i čini telo spremnijim za kretanje. Na ovaj način se bude svi centri u mozgu koji pospešuju ravnotežu i prilagodljivost pokreta.

Predložene vježbe radite kad god je moguće, a najbolje odmah posle ustajanja. Njihovo izvođenje trebalo bi da bude prijatno i da ne izaziva nikakav bol. Ukoliko osjetite bol, odmah prestanite sa izvođenjem i posavetujte se sa ljekarom ili fizioterapeutom.

Rame - karlica

Ležeći na desnom boku prebacite lijevu nogu preko urolanog ćebeta ili prostirke za plažu. Opružite prste na nogama kao balerina i rotirajte rameni pojas u suprotnom smeru od karlice. Dok vam je desna ruka na podlozi lijevu raširite od tijela i pustite da slobodno "visi" u prostoru pored tijela. Lagano gurajte lijevo rame prema podlozi dok istovremeno karlicu gurate u suprotnom pravcu. U krajnje istegnutom položaju se zadržite 5 do 10 sekundi, a vježbu ponovite 10 do 20 puta. Uradite je zatim na isti način ležeći na drugom boku.

Pritisak kukom

Lezite na stomak i jednu nogu ispružite, a drugu savijte u kuku i koljenu što više i postavite koljeno i cijelu potkoljenicu da leži na ćebetu ili prostirci pored tijela. Glavu okrenite suprotno od tog koljena, ruke ispružite iznad glave i dlanove okrenite ka podlozi. Iz ovog početnog položaja izvršite lagani pritisak savijenim kukom ka podlozi istovremeno okrećući dlanove nagore. U krajnje istegnutom položaju zadržite se 5 do 10 sekundi, vežbu uradite 10 do 20 puta. Ponovite isto savijanjem druge noge.

Rotiranje ramena

Ležeći na desnom boku ispružite donju nogu, a gornju savijte u koljenu i oslonite se cijelom dužinom potkoljenice na podlogu. Desnu ruku postavite na podlogu tako da vam je skroz opružena u laktu i da vam je dlan okrenut od podloge i spušten na nju. Lijevu ruku podignite iznad glave i lagano rotirajte rameni pojas suprotno od karlice i kolena. Vodite računa o disanju. Vježbu ponovite 10 do 20 puta, zadržavajući se u krajnje istegnutom položaju 5 do 10 sekundi. Vježbu na isti način uradite i na drugom boku.

Pokretanje karlice

Lezite na desni bok i savijte noge u koljenima, a zatim rotirajte gornju polovinu tijela tako da rameni pojas leži na podlozi, kao i ruke koje raširene od tijela sa dlanovima koji su okrenuti na dolje, takođe leže na podlozi. Glavu okrenite u suprotnom smjeru od koljena i spustite je na podlogu. Kada stabilizujete gornji dio tijela, lagano povlačite karlicu suprotno od koljena da biste pojačali efekat istezanja. Karlicu povlačite 10 do 20 puta zadržavajući je u krajnjem položaju 5 do 10 sekundi, a zatim se okrenite na lijevi bok i ponovo uradite vježbu, prenose Novosti.

Preporučujemo za Vas