Umor za volanom može biti poguban koliko i alkohol

Prvi znaci umora podrazumjevaju često zijevanje i teške kapke. To bi trebalo prepoznati kao znake upozorenja, na koje odmah treba reagovati
72 pregleda 1 komentar(a)
Vožnja u suprotnom smjeru, Foto: Shutterstock
Vožnja u suprotnom smjeru, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.02.2018. 11:14h

Posle cjelonoćnog izlaska s prijateljima, čak i najtrijezniji vozač može da predstavlja prijetnju sebi i drugima.

Umor može da ima poguban uticaj na vožnju, baš kao i alkohol, upozorava Njemački savjet za bezbjednost saobraćaja (DVR).

Osoba koja nije spavala 17 sati imaće smanjenu sposobnost reakcije za upravljačem, uporedivu sa onom kakva se javlja kada vozač ima 0,5 promila alkohola u krvi. Nakon 22 sata bez sna, smanjena sposobnost reakcije raste na 1,0 promil.

Umor predstavlja opasnosti u formi "mikrosna" za volanom. Vozač koji sklopi oči na samo nekoliko sekundi voziće slijep opasno dugu dionicu. Pri brzini od 50 kilometara na čas, automobil prelazi razdaljnu od 30 metara za samo dvije sekunde.

Prvi znaci umora podrazumjevaju često zijevanje i teške kapke. To bi trebalo prepoznati kao znake upozorenja, na koje odmah treba reagovati, naglašava DVR.

Kratko zaustavljanje, protezanje i udisanje svježeg vazduha može da pomogne u savladavanju umora. Stručnjaci napominju i da šoljica kafe, za kojom će mnogi posegnuti u slučaju umora, počinje da djeluje tek posle pola sata, prenosi B92.

Bonus video: